PARAMARIBO — De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft zich in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi gericht over de groeiende zorgen rondom het beleid en proces voor het aanwijzen van aanmeersteigers en havens in Suriname. De brief roept op tot meer transparantie, wettelijke consistentie en het waarborgen van eerlijke concurrentie in het licht van de verwachte groei in havenactiviteiten, met name door de opkomende olie- en gasindustrie.
Belangrijke stakeholders zoals de Terminal Operators op de Jules Sedney Terminal – waaronder Integra Port Services/DP World Paramaribo en VSH Transport – hebben bij de VSB hun bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop momenteel besluiten worden genomen met betrekking tot havenfaciliteiten. De vereniging benadrukt dat er dringend behoefte is aan een transparant en evenwichtig beleid waarin de centrale rol van de Jules Sedney Haven, als door de overheid aangestelde haven, wordt gerespecteerd.ADVERTISEMENT
“Een belangrijk zorgpunt dat wordt aangestipt, is het gebrek aan capaciteit bij overheidsinstanties zoals de Douane, Dienst der Invoerrechten en Accijnzen en het ministerie van LVV”
In de brief verwijst de VSB naar de Scheepvaartwet waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘algemene steigers’ en ‘andere steigers’. De vereniging wijst erop dat commerciële lading in principe alleen via de algemene steigers gelost mag worden, en dat andere steigers enkel toegelaten mogen worden indien hun specifieke functie duidelijk gemotiveerd is.
Een belangrijk zorgpunt dat wordt aangestipt, is het gebrek aan capaciteit bij overheidsinstanties zoals de Douane, Dienst der Invoerrechten en Accijnzen en het ministerie van LVV. Wanneer op meerdere locaties algemene steigers worden aangewezen, ontstaat het risico dat de overheid haar toezichtstaken niet adequaat kan uitvoeren, wat uiteindelijk kan leiden tot inkomstenderving voor de Staat.
Ook het gelijke speelveld tussen havenbedrijven komt in het geding. De VSB stelt dat de Jules Sedney Haven opereert onder het Landlord Port Model, waarbij concessie kosten aanzienlijk zijn. Tegelijkertijd worden er andere havengebieden aangewezen die in privé-eigendom zijn en waarbij dergelijke kosten niet van toepassing zijn. Dit creëert volgens de vereniging een ongelijk speelveld en zet de concurrentiepositie van bedrijven die onder het concessiemodel werken onder druk.
Tot slot spreekt de VSB de bereidheid uit tot dialoog en samenwerking met de overheid en andere belanghebbenden. De vereniging benadrukt haar rol als belangenbehartiger van het bedrijfsleven en stelt zich beschikbaar om bij te dragen aan de totstandkoming van een weloverwogen, evenwichtig en toekomstbestendig havenbeleid.
- Getransformeerd Vaillantsplein met vernieuwd fontein offici…..
- ECD: ‘Geen onregelmatigheden bij afhandelen klachten’..
- Winkelier onder vuur genomen bij gewapende overval in Broko…..
- Journalistencollectief presenteert zich voor verkiezingspro…..
- Journalisten slaan mediabreed handen ineen voor gezamenlijk…..
- Bacheloropleiding Onderwijs- en Pedagogische Wetenschappen …..
- Journalisten bundelen in ad-hoc collectief voor verslaggevi…..
- Uittreksel en nationaliteitsverklaring binnenkort gedigital…..
- Immigratiemaatregelen Suriname onder vuur na kritiek van au…..
- Brunswijk bekritiseert OKB en wijst op politieke partijdigh…..
- ‘Yogh’ Fontein Vaillantsplein ‘duurzaam hersteld’..
- Tonnen buitgemaakt bij woninginbraak..
- Succesvolle afronding Jeugd- en Zedentraining voor politiea…..
- RBTP houdt verdachte aan ter zake verduistering en oplichti…..
- Jehovah’s Getuigen houden speciale lezing en herdenking van…..
- MAS redt Guyanese vissers na twaalf uur op zee tijdens geva…..
- Dorpsbestuur Matta waardeert historische bijdrage gewezen d…..
- OPZ onderzoekt aangifte seksueel molest tegen politie-inspe…..
- Bacheloropleiding Onderwijs- en Pedagogische Wetenschappen …..
- Ketura Margaret: ‘Ik verwacht dat we het lange seizoen goed…..
- Kip zonder kip? 1 april-grap van Sranan Fowru slaat aan..