De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft zich scherp uitgesproken over de recente stappen van de regering met betrekking tot de bauxietindustrie. De ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) met Chinalco, dat gericht is op de ontwikkeling van de bauxietsector in West-Suriname, wordt door de VSB gekarakteriseerd als een gemiste kans vanwege het gebrek aan visie, transparantie en inclusiviteit.
Volgens de VSB kunnen beslissingen over natuurlijke hulpbronnen niet los worden gezien van fundamentele waarden zoals respect voor grondenrechten, milieubescherming en duurzame economische groei. De vereniging pleit voor een geïntegreerde en transparante aanpak waarin alle belanghebbenden betrokken worden om maximale waardecreatie voor Suriname te realiseren.
Uitverkoop van grondstoffen
De huidige plannen om hoogwaardig bauxiet te exporteren, worden door de VSB gezien als een ‘uitverkoop’ van Surinames rijkdommen.
In plaats van deze ruwe grondstoffen te exporteren, pleit de VSB voor de opzet van een aluinaardefabriek, waarmee de verwerking van bauxiet lokaal plaatsvindt. Dit zou niet alleen de toegevoegde waarde aanzienlijk verhogen, maar ook de levensduur van de mijn verlengen en arbeidsplaatsen creëren.
Internationaal is er een duidelijke trend om de export van onbewerkte mineralen te beperken, zoals geïllustreerd door landen als Indonesië en Ghana, die wetgeving hebben geïmplementeerd ter bevordering van binnenlandse verwerking.
Economische voordelen en duurzaamheid
Een vergelijking van de potentiële economische voordelen laat zien hoe belangrijk een geïntegreerde benadering is: de export van 100 miljoen ton ruwe bauxiet zou een maximale exportwaarde van USD 8,4 miljard opleveren, terwijl de productie van 250 miljoen ton aluinaarde een geschatte exportwaarde van USD 175 miljard heeft – een verschil van meer dan factor 20. Dit benadrukt dat de export van onbewerkte grondstoffen economisch niet in het belang van Suriname is.
Daarnaast zouden de milieukosten aanzienlijk zijn. Het verlies van 6.000 hectare primair bos zou naar schatting 4 miljoen ton CO₂-uitstoot veroorzaken, wat kan resulteren in een verlies van USD 250-300 miljoen aan inkomsten uit carbon credits, een sector waarin Suriname internationaal sterk gepositioneerd is. De VSB benadrukt het belang van een grondige Environmental and Social Impact Study (ESIA) en het naleven van de FPIC-richtlijnen om de belangen van de lokale gemeenschappen te waarborgen.
Oproep tot voorzichtigheid
De VSB roept de regering op om een weloverwogen beleid te hanteren. Met de verwachte olie-inkomsten vanaf 2028, is er volgens de vereniging geen dringende noodzaak voor een deal die slechts op korte termijn voordelen oplevert. “Geen raffinaderij, geen deal!”, benadrukt de VSB. Alleen door toegevoegde waarde te creëren en een duurzame industrie op te bouwen, kan Suriname zijn natuurlijke rijkdommen optimaal benutten.
De VSB pleit ervoor dat de regering samen met sociale partners, het maatschappelijk middenveld en inheemse en tribale gemeenschappen een geïntegreerde en transparante strategie ontwikkelt. Alleen zo kan Suriname een toekomst realiseren waarin economische groei hand in hand gaat met sociale rechtvaardigheid en milieuverantwoordelijkheid.
The post VSB over MoU met Chinalco: ‘Exporteren van bauxiet is uitverkoop van Surinames rijkdommen’ ..
- Mammoetvlees was hoofdbestanddeel in dieet van Clovis-mense…..
- Meer dan helft ambtenaren ROS werkt van huis uit..
- Cynthia Carmen Slooten (70) Paramaribo 29-11-2024..
- Kenneth Slooten (63) Paramaribo 29-11-2024..
- Franse regering valt in motie van wantrouwen..
- Minder interesse voor militaire beroep vanwege laag salaris..
- Column: Schoolsport..
- Bauxiet-exporten niet in langetermijn belang van Suriname: …..
- VIDS eist stopzetting ‘alle activiteiten’ in West-Surin…..
- Minister Kuldipsingh waarschuwt voor verstandige uitgaven t…..
- President Santokhi: “Drug-related issues are a health matte…..
- Agrariërs vrezen ergste door aanhoudende droogte..
- Breaking: PL blijft in coalitie; krijgt 2 onderministers..