VSB blijft pleiten voor gefaseerde invoering nieuw Burgerlijk Wetboek

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) betreurt het, dat haar oproep tot gefaseerde invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), geen gehoor heeft gevonden bij president Chandrikapersad Santokhi, gezien zijn reactie d.d. 30 april 2025. Hoewel de organisatie erkent dat het staatshoofd het belang van dialoog met stakeholders onderstreept, spreekt zij haar zorgen uit over de voortvarende invoering van deze ingrijpende wetgeving.
Volgens de VSB is succesvolle implementatie van het NBW slechts mogelijk via een zorgvuldig opgebouwd, gefaseerd traject, zoals gebruikelijk is in internationale praktijken. De organisatie benadrukt, dat het niet uitsluitend gaat om de juridische inhoud van het wetboek, maar vooral om de vraag of de betrokken instituten, in staat zijn om de nieuwe regels effectief te handhaven. De VSB stelt dat haar zorg niet primair ligt bij het bedrijfsleven, dat zich volgens de organisatie steeds bewuster toont van zijn rol, maar bij de gebrekkige institutionele capaciteit van onder andere de Kamer van Koophandel, het ministerie van Justitie en Politie en de rechterlijke macht. Volgens de organisatie is onvoldoende gewaarborgd dat deze instanties tijdig en adequaat toezicht, handhaving en rechtsbescherming kunnen bieden, waardoor de samenleving wordt blootgesteld aan rechtsonzekerheid. De organisatie wijst erop dat Suriname vaker wetgeving invoert zonder dat de noodzakelijke randvoorwaarden voor effectieve toepassing op orde zijn. Dit leidt volgens de VSB tot structurele problemen binnen de rechtsstaat, waaronder overbelasting van de rechterlijke macht en frustratie onder rechtzoekenden.
In haar verklaring vraagt de VSB zich af, waarom Suriname zich niet laat adviseren door Nederlandse deskundigen over de invoering van het NBW, aangezien grote delen van de wetgeving rechtstreeks zijn overgenomen van het Nederlandse model. Daarbij wijst de organisatie erop, dat Nederland de invoering van zijn NBW, heeft uitgespreid over tientallen jaren. De VSB roept de regering op om met spoed werk te maken van het versterken van uitvoerende en toezichthoudende instituten, het opstellen van een duidelijke roadmap met meetbare mijlpalen, het beschikbaar stellen van heldere richtlijnen voor ondernemers en burgers, en het waarborgen van rechtszekerheid via transparante communicatie en toegankelijke rechtsbijstand. Tot slot benadrukt de organisatie dat zij bereid is om constructief samen te werken met de overheid en andere maatschappelijke partners aan een succesvolle implementatie van het NBW, mits voldaan wordt aan de voorwaarden die daarvoor noodzakelijk zijn. “De samenleving verdient niets minder,” aldus de VSB.
The post VSB blijft pleiten voor gefaseerde invoering nieuw Burgerlijk Wetboek ..