De Verenigde Staten voeren een importheffing van 20 procent in op alle producten uit de Europese Unie. Dit heeft president Donald Trump aangekondigd in een toespraak vanuit de tuin van het Witte Huis. Voor alle landen wereldwijd geldt een minimale importheffing van 10 procent, maar voor sommige landen ligt dit percentage aanzienlijk hoger.
Internationale media melden dat de heffingen op 9 april ingaan, al is dit nog niet officieel bevestigd. Trump stelt dat de heffingen noodzakelijk zijn omdat andere landen volgens hem Amerikaanse producten belasten, waarbij hij de btw als voorbeeld noemt. In Europa geldt deze belasting op alle producten, niet alleen op Amerikaanse. De president spreekt van het gelijktrekken van tarieven: “Ze doen het ons aan, dus we gaan het terugdoen.”
Opvallend genoeg ontbreken Canada en Mexico op de lijst van landen die getroffen worden door de hogere importheffingen. Later maakte het Witte Huis echter bekend dat de eerder aangekondigde tarieven van 25 procent voor deze buurlanden, die tweemaal werden uitgesteld, alsnog worden ingevoerd.
Voor sommige landen liggen de heffingen zelfs hoger dan voor de EU. Taiwan krijgt te maken met een tarief van 32 procent, China met 34 procent en Vietnam met 46 procent. Het Verenigd Koninkrijk krijgt juist het laagste tarief van 10 procent. Daarnaast bevestigde Trump dat de eerder aangekondigde importheffing van 25 procent op buitenlandse auto’s donderdag ingaat.
Economische impact en reactiesMet deze heffingen wil Trump productie in de VS stimuleren. Volgens hem hebben te veel fabrieken de afgelopen decennia het land verlaten, wat tot banenverlies heeft geleid. Door buitenlandse producten duurder te maken, hoopt hij deze trend om te keren.
Economen twijfelen echter of Trumps strategie de Amerikaanse economie ten goede komt. Tijdens zijn eerste termijn voerde hij al soortgelijke heffingen in, maar deze bleken vooral nadelig voor Amerikaanse consumenten en bedrijven. Zo leidden hogere staalprijzen tot duurdere auto’s voor Amerikaanse kopers. Verschillende landen hebben bovendien al laten weten tegenmaatregelen te nemen door eigen importheffingen op Amerikaanse producten te verhogen.
Voorafgaand aan zijn toespraak doopte Trump deze dag om tot ‘Bevrijdingsdag’. Hij werd toegejuicht toen hij deze term gebruikte: “Deze dag zal voortleven als de wedergeboorte van de Amerikaanse industrie. We gaan de VS weer rijk maken.”
Onzekerheid bij bedrijvenTrump dreigt al sinds zijn inauguratie met importheffingen en heeft eerder nieuwe tarieven aangekondigd, maar later ook weer (gedeeltelijk) uitgesteld. Tot nu toe waren alleen de heffingen van 25 procent op staal en aluminium en 20 procent op alle goederen uit China daadwerkelijk van kracht.
Deze onvoorspelbaarheid heeft de afgelopen maanden voor veel onzekerheid gezorgd bij bedrijven, zowel binnen als buiten de VS. Tot Trumps toespraak van woensdag was voor veel ondernemingen onduidelijk of zij getroffen zouden worden door de nieuwe heffingen.
- Geen nieuwe ambtenaren in dienst rond de verkiezingen..
- Veiligheid VS ook belangrijk bij vernietiging ‘overtollige …..
- Tweede editie “Para on da Road Carnival” voor de deur..
- ECD: Bij diverse winkels geen onregelmatigheden geconstatee…..
- Raghoebarsing: ‘Sociale uitkeringen geen verkiezingsstunt…..
- Nog een regenachtige dag..
- Politieambtenaren ronden Jeugd- en Zedentraining succesvol …..
- China slaat terug met extra heffingen voor VS, beurzen were…..
- Schone energie centraal bij Bouw-, Woon-, en Huishoudbeurs..
- Ministerie van Binnenlandse Zaken traint OKB-toezichthouder…..
- Wijziging Staatbesluit Moengo roept twijfels op..
- Suriname Major League: Broki sluit eerste ronde met winst a…..
- CCK en IRIS vragen politieke partijen en media ondertekenin…..
- Leiding militair hospitaal ontheven; zal weer ingezet worde…..
- Santokhi vermoedt ‘kwaadaardigheid’ bij dubbele kandide…..
- OM ziet vooralsnog geen aanleiding tot onderzoek naar proje…..
- China slaat terug: Vanaf 10 april 34% importheffing op alle…..
- TEEP Suriname en Staatsolie bezoeken GranMorgu FPSO in Shan…..
- Staatsgebouwen en terreinen kunnen verkocht worden..
- ‘Legvcy’ maakt comeback met ‘My Empress’..
- IICA blikt terug op succesvolle agrarische projecten tijden…..