VS deporteren 11.000 migranten in een week tijd

De Verenigde Staten hebben in een week tijd meer dan 11.000 migranten gedeporteerd of teruggestuurd naar Mexico en meer dan 30 andere landen als onderdeel van een poging van de regering Biden om het aantal deportaties te vergroten en bekend te maken na het aflopen van de grensbeperkingen van Titel 42, zeiden functionarissen vrijdag. Sinds de Amerikaanse grensagenten op 11 mei niet meer in staat waren om migranten onder de Titel 42 volksgezondheidsautoriteit standrechtelijk uit te zetten, zei het Department of Homeland Security (DHS), dat het meer dan 11.000 formele deportaties en terugzendingen had uitgevoerd van migranten die onlangs illegaal de zuidelijke grens waren overgestoken. In tegenstelling tot degenen die zijn uitgezet op grond van Titel 42, kunnen migranten die worden uitgezet onder de Amerikaanse immigratiewetgeving te maken krijgen met ernstige immigratie- en strafrechtelijke gevolgen, zoals een verbanning van vijf jaar uit de VS en mogelijke gevangenisstraf en strafrechtelijke vervolging als ze proberen het land opnieuw binnen te komen zonder toestemming van de regering. De regering heeft gewezen op het toegenomen aantal formele deportaties en de gevolgen daarvan, als onderdeel van een bredere campagne om de aankomst van migranten langs de Amerikaans-Mexicaanse grens af te schrikken, die de afgelopen twee jaar een recordhoogte bereikte. Ambtenaren hebben ook gezegd dat de toename van formele deportaties heeft bijgedragen aan een scherpe daling van het aantal migranten dat de VS de afgelopen week illegaal is binnengekomen.
Terwijl de dagelijkse oversteek van migranten steeg tot 10.000, een recordhoogte, net voordat Titel 42 afliep, zijn ze sindsdien gekelderd, met Amerikaanse grensbeambten die de afgelopen week gemiddeld 4.400 aanhoudingen hadden. In de afgelopen twee dagen heeft Border Patrol gemiddeld 3.000 dagelijkse aanhoudingen gehad, een daling van 70 procent ten opzichte van eerder deze maand, blijkt uit gegevens van het DHS.
Onder degenen die zijn teruggestuurd sinds Titel 42 afliep, waren 1.100 migranten uit Venezuela, Nicaragua, Haïti en Cuba die werden teruggestuurd naar Mexico, dat ermee instemde deze nationaliteiten terug te nemen op verzoek van de VS.
Terwijl migranten uit andere landen geconfronteerd worden met deportatie en een verbanning van vijf jaar in het kader van een proces dat bekend staat als versnelde verwijdering, krijgen Venezolanen, Nicaraguanen, Haïtianen en Cubanen de kans om terug te keren naar Mexico, zodat ze een programma kunnen aanvragen waarmee ze kunnen vliegen naar de VS als ze financiële sponsors hebben, volgens interne richtlijnen beoordeeld door CBS News. Zij worden geteld als ‘vrijwillige terugkeerders’.
In combinatie met de toegenomen deportaties en terugkeer, is er een recent geïmplementeerde regel van de Amerikaanse regering die migranten diskwalificeert van asiel als ze de VS illegaal binnenkomen, dit nadat ze geen bescherming hebben aangevraagd in een derde land, zoals Mexico, op weg naar Amerikaanse bodem.
De asielbeperking is bedoeld om het voor migranten moeilijker te maken om te slagen voor de eerste screenings die bepalen of ze hun zaak voor een rechter mogen presenteren. Degenen die niet slagen voor deze interviews, worden snel uitgezet. DHS zei vrijdag dat Amerikaanse asielofficieren de afgelopen week meer dan 2.700 migranten hebben ondervraagd.
Ambtenaren van de regering hebben de verminderde migratie naar de zuidelijke grens van de VS ook toegeschreven aan inspanningen van landen in Latijns-Amerika om te voorkomen dat migranten naar het noorden reizen.
Mexico en Guatemala hebben militaire en wetshandhavingseenheden gestuurd om de migratie naar de VS langs hun zuidelijke grenzen te vertragen, terwijl Panamese en Colombiaanse functionarissen een wekenlange operatie ondernemen om de migrantensmokkel in de buurt van Panama’s Darién-jungle aan banden te leggen. Terwijl de regering Biden de asielregels heeft aangescherpt en deportaties heeft opgevoerd, heeft ze ook programma’s uitgebreid die bepaalde aspirant-migranten de kans geven om legaal het land binnen te komen. Een daarvan, een app die bekend staat als CBP One, stelt migranten in Mexico in staat om een afspraak te plannen om te worden verwerkt in een haven van binnenkomst en toestemming te krijgen om asiel aan te vragen in de VS. Een gemiddelde van 1.070 migranten is dagelijks in het kader van dit programma verwerkt. DHS zei dat dit een stijging van 740 is, voordat Titel 42 eindigde. Elke maand vliegen ook tot 30.000 burgers van Cuba, Haïti, Nicaragua en Venezuela met Amerikaanse sponsors naar de VS. DHS zei dat er de afgelopen week 7.000 migranten in de VS zijn aangekomen onder dit beleid.
The post VS deporteren 11.000 migranten in een week tijd ..