VS: Congres bevestigt overwinning Biden, vier doden

Het Amerikaanse Congres heeft de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen bevestigd, uren nadat Trump-aanhangers het gebouw bestormden tijdens een aanval waarbij vier mensen omkwamen. Wetgevers hebben de sessie hervat de sessie nadat de politie erin was geslaagd de menigte te verwijderen. President Donald Trump had de demonstranten aangemoedigd in een poging zijn nederlaag ongedaan te maken.De bevestiging maakt de weg vrij voor de beëdiging van Biden op 20 januari. In reactie daarop beloofde Trump uiteindelijk een “ordelijke machtsoverdracht”.De overwinning van democraat Joe Biden werd donderdag, vandaag, om ongeveer 03.30 uur lokale tijd  bevestigd door een gezamenlijke sessie onder voorzitterschap van vicepresident Mike Pence, die zei dat het geweld een ‘donkere dag in de geschiedenis van het Amerikaanse Capitool’ was geweest.De chaotische scènes van woensdag volgden op maanden van escalerende retoriek van Trump en enkele Republikeinse bondgenoten die probeerden het resultaat van de verkiezingen van 3 november te ondermijnen. De invasie van het Capitool door de aanhangers van de president – sommigen gewapend – was een gebeurtenis zonder precedent in de moderne Amerikaanse geschiedenis.Biden bekritiseerde de “opstand”, terwijl Trump, terwijl hij de menigte vertelde “naar huis te gaan”, valse beweringen van verkiezingsfraude bleef maken. De Twitter- en Facebook-accounts van de vertrekkende president werden later bevroren.Nadat bezwaren van sommige Republikeinse wetgevers om het resultaat in Arizona en Pennsylvania te vernietigen, waren afgewezen, bevestigde het Congres formeel de definitieve stem van het kiescollege, waarbij Biden 306 stemmen ontving tegen de 232 van Trump.

Kort daarna zei Trump in een verklaring: “Hoewel ik het totaal niet eens ben met de uitkomst van de verkiezingen en de feiten mij ondersteunen, zal er op 20 januari toch een ordelijke overgang plaatsvinden.”Ondertussen zei burgemeester Muriel Bowser van Washington DC dat één van de vier doden – een vrouw – deel uitmaakte van een groep die de kamer van het huis binnenkwam terwijl deze nog in zitting was. Ze werden geconfronteerd met agenten in burger, en een officier haalde een wapen tevoorschijn en vuurde het af.De vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht en werd later dood verklaard. Ze is niet officieel geïdentificeerd, maar lokale media identificeerden haar als veteraan van de Amerikaanse luchtmacht in San Diego en Trump-supporter Ashli ​​Babbit.Een vrouw en twee mannen stierven als gevolg van “medische noodgevallen”, zeiden ambtenaren, zonder details te geven. Minstens 14 leden van de politie raakten gewond tijdens de onrust.De razernij kwam toen twee Democraten zetels in de Senaat wonnen bij verkiezingen in Georgië, waardoor de balans van het Congres verschoof naar de effectieve politieke controle van hun partij. Deze belangrijke politieke overwinning zal de doorgang van de agenda van Biden vergemakkelijken nadat hij is ingehuldigd.

Pence verklaart zijn eigen verliesTrump had dagenlang druk uitgeoefend op zijn vicepresident om de bevestiging van het resultaat te blokkeren. Maar woensdag in een brief aan het Congres zei Pence dat hij geen “eenzijdige bevoegdheid had om te beslissen welke electorale stemmen moeten worden geteld”.Bij het bekendmaken van de totalen van de eind telling zei Pence dat dit “zal worden beschouwd als een gedegen verklaring van de personen die tot president en vicepresident van de Verenigde Staten zijn gekozen”.Eerder brak ook de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, definitief met Trump in een emotionele toespraak in de kamer. Hij zei: “Als deze verkiezing zou worden vernietigd door louter beschuldigingen van de verliezende partij, zou onze democratie in een dodelijke spiraal terechtkomen.”Nadat de zitting was hervat, maakte de democratische leider van de senaat, Chuck Schumer, de menigte in het Capitool uit als “relschoppers en opstandelingen, boeven en misdadigers, binnenlandse terroristen”, waarbij hij zei dat de president “een groot deel van de schuld draagt”.

Senator Kelly Loeffler, die dinsdag haar verkiezing verloor bij de stemming in Georgië, zei dat ze niet langer met een goed geweten tegen de bevestiging kon stemmen zoals ze oorspronkelijk had gepland, daarbij verwijzend naar de “weerzinwekkende” invasie van het Capitool.Met twee weken voordat Trump zijn ambt verlaat, zijn er oproepen om hem op voorhand te verwijderen vanwege het aanzetten tot de aanval op het Congres. Amerikaanse media zeggen dat sommige leden van zijn kabinet hebben gesproken over een beroep op het 25e amendement op de grondwet, waarbij sprake was van een president die ongeschikt werd geacht voor zijn ambt.Democraten in de House Judiciary Committee hebben geschreven dat de acties van Trump voldoen aan de vereisten van het amendement.

………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com