Vrouwelijke ondernemers boeken snelle groei in Suriname ondanks exportuitdagingen

Vrouwelijk geleide bedrijven in Suriname groeien aanzienlijk sneller dan bedrijven die in handen zijn van mannen. Dat blijkt uit een recent onderzoek uitgevoerd door het Monitoring, Evaluatie en Leren (MEL) Team van het SURGE Programma. De studie, gebaseerd op verkoopdata en gestructureerde interviews van 239 bedrijven uit de eerste drie cohorten, toont aan dat vrouwelijke ondernemers niet alleen harder groeien, maar ook meer investeren en grotere teams aansturen.
In de periode 2023-2024 groeiden door vrouwen geleide bedrijven gemiddeld met 21 procent in omzet, tegenover 12 procent bij hun mannelijke collega’s. Daarnaast investeerden zij fors meer: gemiddeld US$ 19.804 in 2024, vergeleken met US$ 2.370 bij mannen. Ook qua werkgelegenheid laten vrouwelijke ondernemers hun stempel achter, met een gemiddeld personeelsbestand van 283 werknemers, ruim het drievoudige van mannelijke geleide bedrijven (101).
Hoewel vrouwelijke ondernemers excelleren op de binnenlandse markt, blijven hun exportprestaties achter. De studie suggereert dat deze bedrijven zich voorlopig richten op het bedienen van de groeiende lokale vraag, maar dat veel onder hen serieuze plannen hebben om op termijn naar de internationale markt uit te breiden.
Een belangrijke aanjager van deze groei blijkt actieve marketing te zijn, in combinatie met gerichte ondersteuning vanuit overheids- en NGO-programma’s die zich specifiek richten op door vrouwen geleide ondernemingen. Deze programma’s stellen vrouwelijke ondernemers in staat om sneller en effectiever te investeren in hun bedrijven.
Het onderzoek wijst ook op interessante sectorale verschillen: vrouwelijke ondernemers zijn oververtegenwoordigd in de voedselverwerking, terwijl mannelijke ondernemers vaker actief zijn in de primaire landbouwproductie. Dit verschil in marktsegmenten beïnvloedt niet alleen de omzetstructuur, maar ook de risico’s en groeipotentie van de ondernemingen.