CORRUPTIE IS EEN complex vraagstuk. Zeker in een kleine samenleving als Suriname is corruptie aanpakken niet makkelijk. Veel regeringen hebben dat aangekondigd. De ene met een kruistocht, de andere langzaam lopend met een pennenmes als wapen tegen het fenomeen, maar alle kabinetten hebben blijk ervan gegeven dat zij maatregelen willen treffen om corruptie te voorkomen dan wel in te dammen.
In 2017 nam de regering-Bouterse/Adhin de Anticorruptiewet aan. De partij DOE, die in 2010 partner werd bij de toenmalige coalitie in het kabinet-Bouterse/Ameerali, had met hand en tand gestreden om die wet op de agenda te krijgen. In 2017, na bijna vijf jaar talmen, werd die wet dan toch aangenomen. DOE was toen geen partner meer. Een belangrijke actie voor het functioneren van die wet was het instellen van een commissie die de gevallen moest beoordelen. Daarin was niet voorzien. De zoveelste tandeloze tijger dus.
Hopelijk laten de bonafide politici zich niet weerhouden door de verschuiving en gaan ze vrijwillig hun vermogens registreren
Binnen het IMF-programma had de regering opgenomen in haar plan dat tegen eind september 2024 ‘de autoriteiten wijzigingen zouden aanbrengen in het wettelijke kader voor corruptiebestrijding om corruptiehandelingen strafbaar te stellen in overeenstemming met hoofdstuk III van het VN-verdrag tegen corruptie. Deze wijzigingen zullen vereisen: inkomens- en vermogensverklaringen van politiek prominente personen, een routinematige verificatie van deze verklaringen, publicatie van de inkomens- en vermogensverklaringen en het vaststellen van proportionele en afschrikkende sancties voor niet-naleving’, aldus het IMF-rapport.
Donderdag is, net een paar maanden vóór de verkiezing tussen neus en lippen door aangekondigd door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie dat niet eens het invullen van het formulier door Politically Exposed Persons (Peps), waarop ze hun vermogen moeten registreren, zal worden ingevoerd. Dat zal pas “na de verkiezingen” gebeuren. De lichaamstaal van Amoksi, gecombineerd met de uitspraak “na de verkiezingen”, maakt duidelijk dat dit absoluut geen prioriteit is van deze regering.
Tijdens diezelfde persconferentie werd gemeld dat Suriname nog één jaar de tijd heeft te werken aan de veertig tekortkomingen die de Caribbean Financial Action Task Force had opgegeven tijdens de laatste evaluatie. Het lijkt alsof vanwege die ruimte ook de registratie van vermogens van Peps op de lange baan is geschoven. ‘Lijkt’, want een verklaring gaf de minister niet.
Wat wel zeker is, is dat deze regering geen werkelijke strijd aanbindt tegen corruptie. Er zijn talloze verdachte gevallen bekend; van SLM tot Surfin, de betalingen aan Pan-American tot het sjoemelen met grond en meer. Het kabinet-Santokhi heeft altijd wel een grote mond opgezet, maar de sisser achteraf was van nul en generlei waarde.
De regering geeft met de verschuiving van de registratie kennelijk vrij spel aan allerlei louche handelingen van politici en belangrijke personen om zich tijdens deze verkiezingstijd te verrijken en zich in te laten palmen door sponsoren en vage belangenbehartigers. Hopelijk laten de bonafide politici zich niet weerhouden door de verschuiving en gaan ze vrijwillig hun vermogens registreren. Het toont karakter en goede intenties.
- STVS personeel heft prikactie op na gesprek met Moensi..
- Wrange vruchten populisme..
- SRD 700.000 en sieraden buitgemaakt bij gewelddadige berovi…..
- Prikactie bij STVS: personeel eist oplossing voor overuren..
- Man aangehouden te Stolkertsijver voor illegaal vuurwapenbe…..
- CBB-directeur belooft de beste kiezerslijsten voor komende …..
- Relatie Suriname-Nederland onder vergrootglas tijdens sympo…..
- Bromfietser overlijdt door letsels aanrijding..
- KPS politiekapel vervolgd project muzieklessen verzorgen aa…..
- Drugsverdachte in de kraag gevat..
- Termijnen medisch tuchtcollege en money laundering commissi…..
- Ambtenaren bij de STVS roeren zich..
- Dieven breken in woning Osmiumstraat in en maken kluis buit..
- Meer Keniaanse politie arriveert in Haïti voor veiligheidsm…..
- Bromfietser overleden aan gevolgen aanrijding..
- AWJ-minister in regeringsvergadering: ‘Armoedegrens toont d…..
- Armoedegrens vastgesteld op SRD 7337..
- Herstelwerkzaamheden aan de Desire Delano Bouterse Highway..
- Brunswijk: “Landvreugd treft geen blaam bij grondkwestie…..
- BLTO wil uitbetaling achterstallige overuren eind deze maan…..
- Toga Dialoog: Historisch congres van rechters en advocaten..