Vorige regering liet land achter met US$ 3,9 miljard schuld, huidige regering verslechtert situatie verder

De regering-Bouterse heeft Suriname op 16 juli 2020 achtergelaten met een staatsschuld van US$ 3,9 miljard. Dit zei Malty Dwarkasing, administrateur-generaal van het Bureau voor de Staatsschuld. Volgens econoom Winston Ramautarsing vindt de schuldproblematiek haar oorsprong bij de vorige regering, maar heeft de huidige regering de situatie verder verslechterd.
Dwarkasing zei in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat deze schuld deels bestond uit buitenlandse valuta en deels uit Surinaamse dollars (SRD). Om het SRD-deel van de schuld om te rekenen naar Amerikaanse dollars, is destijds de officiële koers van de Centrale Bank van Suriname gehanteerd, legde hij uit. De omvang van deze schuld toont de financiële uitdagingen waarmee president Chan Santokhi te maken kreeg bij zijn regeringsaanvaarding.
Ramautarsing zei vorige maand in een interview met Suriname suriname en D-TV Express dat Suriname te maken heeft met een aanzienlijke toename van de staatsschuld, die volgens hem inmiddels is opgelopen tot SRD 116 miljard.
“Wat deze regering heeft aangetroffen, was al een schuld die niet te dragen was. Maar wat zij ervan heeft gemaakt, is nog moeilijker te dragen,” aldus Ramautarsing.
Volgens hem wordt vooral de schuldenaflossing in 2025, 2026 en 2027 een vrijwel onmogelijke opgave. “Er moet meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar worden terugbetaald. Waar halen we dat geld vandaan? Dat is een onmogelijke missie.”
Ramautarsing uit scherpe kritiek op het huidige overheidsbeleid. Ondanks de optimistische toon van beleidsmakers, stelt hij dat het economisch herstel nog lang niet is bereikt.