“Als over de afgelopen vier tot vijf jaar onderzoek op de lagere scholen wordt gedaan, zal blijken dat het vak lichamelijke opvoeding mank gaat. Er is een tekort aan leraren en faciliteiten. Dat is in kringen van de leraren ook bevestigd.” Tot deze conclusie komt de voorzitter van de Surinaamse Basketballassociatie (SBA), Conrad Issa, in gesprek met de Ware Tijd.
Tekst Stan HerewoodADVERTISEMENT
Beeld Terence Oosterwolde
Hij benadrukt het belang om vooral op school serieus aandacht te schenken aan lichamelijke opvoeding. “Het is niet zo moeilijk om het curriculum aan te passen zoals het vroeger was”, meent hij. “Om een oordeel te geven over hoe de sportontwikkeling anders zou moeten zijn vanuit de overheid moet terug worden gegaan naar de basis. Wat onze sport kapot heeft gemaakt, is dat geld, bestemd voor sport, een andere bestemming krijgt en de sport er bekaaid van af komt.”
“Om te zeggen ‘ik ga bestuurders en coaches betalen en accommodatie huren’ … dat alleen gaat niet helpen”
Issa is bezorgd over wat hij de afgelopen vijftien jaar heeft meegemaakt met projecten op het kabinet van opeenvolgende presidenten. Hij heeft geen langetermijnvisie gezien, maar slechts korte termijn activiteiten. Daarom zegt hij “ga terug naar de scholen, de buurten en de bonden, waar het proces van talent ontdekken en ontwikkeling kan gedijen”.
Hij concludeert dat geen enkel ministerie of directoraat van Sport in de afgelopen jaren ontwikkeling heeft weten te brengen. Geld dat op de begroting wordt opgebracht, is niet altijd voor dit doel gebruikt. Aan de andere kant vindt hij dat bonden of verenigingen die geld van de overheid krijgen verantwoording moeten afleggen over de besteding.
(lees verder onder de )
Met de toenmalige minister van Sport- en Jeugdzaken Lalinie Gopal (m) volgt Conrad Issa, toen nog ondervoorzitter van de SBA, een wedstrijd.
Gelden rationeel verdelen
Issa pleit ervoor dat sportorganisaties die geld vragen of krijgen verplicht moeten worden om een begroting en/of jaarplan bij hun aanvraag in te dienen, waarbij duidelijk prioriteiten worden gesteld. Hij is er voorstander van dat er onderscheid wordt gemaakt tussen bonden die hardwerken en andere die niet presteren en wil dat zwakke bonden die zich willen inzetten capaciteitsversterking krijgen.
De SBA-voorzitter zegt te weten van grote showprojecten vanuit de overheid met een kortstondig karakter. De grote bedragen die daaraan worden bested, zouden effectiever en efficiënter kunnen worden besteed, bijvoorbeeld door bonden intern te upgraden.
Hij vindt dat de Schoolsport Federatie Suriname, die zich hoofdzakelijk richt op organisatie van en deelname aan de Inter-Guyanese spelen en Consude Games een breder vlak moet bestrijken. “Op de Consude Games krijgen we pakslaag. Als we vooraf weten dat we niet opgewassen zijn tegen de Zuid-Amerikaanse landen, kanaliseer het geld naar de scholen en stop alle inspanning in het opvijzelen van het niveau.”
Geld uitgeven onder gelijkblijvende omstandigheden met een grote achterstand, biedt volgens hem geen soelaas. De verdeelsleutel van beschikbaarstelling van gelden door de overheid moet daarom rationeler gebeuren.
Organisatorisch probleem
Als voorzitter van de SBA wil Issa sterk investeren in de jeugd. Hij ziet duidelijk vergrijzing bij basketball en is niet tevreden over het aantal verenigingen dat zich inschrijft voor de hoofdklasse. Al twee jaar zijn er weinig inschrijvingen. “Er wordt een samensmelting gemaakt met de eerste klasse, waardoor je minder aantrekkelijke wedstrijden hebt in de voorronde en dan komen dezelfde ploegen weer aan zet in die finaleronde en de play-off wordt dan spannend. Die achteruitgang, in de dames en heren hoofdklasse, is zorgelijk. De vergrijzing dient zich aan. We kijken daarom nu naar de coaching om een snelle inhaalslag te maken.”
Op de vraag binnen welke periode ombuiging van het proces van vergrijzing, naar groei en ontwikkeling binnen de jeugd merkbaar zal zijn antwoordt Issa: “Het rendement hangt af van praten met de clubs om de meisjes niet te laten stoppen vóór hun twintigste. De vruchten bij de jongens zouden wij binnen twee of drie jaar kunnen zien.” Hij geeft toe dat de SBA moeite heeft om basketbal voor vrouwen boven negentien jaar te ontwikkelen.
(lees verder onder de )
Conrad Issa (l) en Patrick Haynes (r) met de basketbalsters Cyarah Kensmil, Shakya Peroti en Chayenne Breinburg na een 3×3 toernooi op het terrein van de Anthony Nesty Sporthal in juni 2018.
2025 is binnen zijn organisatie uitgeroepen tot ‘jaar van coaching’. “We gaan focussen op een grotere en bredere vorm van coaching. In juni komt de eerste Nederlandse basketbalmissie om coaches opleidingen te verzorgen aan veertig tot tachtig personen en verfrissingscursussen aan al actieve coaches te geven. We zijn vorig jaar vanaf de basis begonnen. De focus ligt op jeugdbasketballers, om die nieuwe generatie klaar te stomen. Dat is onze strategie om de basketbalsport in Suriname levend en …
- Breaking: Volledige lamlegging bij PCS, geen opname van pat…..
- NDP wil aftreden Santokhi, Sewdien en Nurmohamed..
- Robby Morroy belicht knelpunten vertaling en gebruik Sranan…..
- Valutaveiling lijkt eerder een paniekreactie..
- Politie Corantijnpolder houdt smokkelaar aan..
- Centrale Bank beoogt stabiliteit op valutamarkt met valutav…..
- OPTSU: Friends & Family belemmeren inkomsten houtsector..
- Voortvluchtige roofverdachte gearresteerd door RBT Midden..
- ‘Hoe weet je wanneer hout illegaal is?’..
- Brute overvallen op juwelier en winkelwoning in Paramaribo:…..
- Ruim 900.000 stembiljetten worden gedrukt voor verkiezingen..
- Asabina hekelt beschadiging vlaggen: Campagneklimaat wordt …..
- Santokhi: ‘regering zet zich in voor modernisering en onder…..
- Suriname haalt gewenste vaccinatiegraad van 95 procent niet..
- TEVEEL TOEVAL..
- MINOWC uit bezorgdheid over ongeautoriseerde naamswijziging…..