Voorlopig geen verrassingen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in de eerste staten bekend. Er zitten voorlopig geen verrassingen tussen.
Donald Trump wint in Kentucky (8 kiesmannen), West Virginia (5), South Carolina (9), Oklahoma (7), Tennessee (11), Alabama (9) en Mississippi (6). Later kwam daar nog Arkansas (6) bij. Het totale aantal kiesmannen dat Trump tot nu toe heeft behaald is 61.
Joe Biden heeft gewonnen in Vermont (3 kiesmannen), Virginia (13), Rhode Island (4), New Jersey (14), Massachusetts (11), Maryland (10), Illinois (20), Delaware (3) en Connecticut (7). Daarmee komt hij voorlopig op 85 kiesmannen.
De resultaten in Florida en Georgia zullen het komende uur binnendruppelen. Dat zijn twee van de staten waar de uitslag niet bij voorbaat vast lijkt te staan. Datzelfde geldt onder meer voor Pennsylvania, Ohio, North Carolina en Michigan.
Vooral Florida geldt als belangrijke staat, gezien het aantal kiesmannen dat er te behalen is: 29. Alleen Californië (55) en Texas (38) leveren meer kiesmannen op.
Om de presidentsverkiezingen te winnen heeft de kandidaat minimaal 270 kiesmannen nodig. Dat is de helft van het totale aantal kiesmannen van 538, plus 1.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald