Voorlopig geen verlichting wateroverlast gebied Wayamboweg

Staatsolie last zelf persstilte in
Landbouwers in het Wayambogebied in Saramacca zullen nog enige tijd te doen hebben met overstromingen bij extreem regenweer. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het geld niet om te investeren in afwateringskanalen en pompgemalen. Daarnaast wacht Staatsolie, die volgens de agrariërs met haar oliewinningsactiviteiten in de zwamp achter hun terreinen de waterhuishouding heeft ontregeld, op oplossingsvoorstellen af die in opdracht van de rechter moeten komen. De situatie hangt de landbouwers de keel uit en nog meer belanghebbenden dreigen rechtszaken aan te spannen tegen de oliemaatschappij. Het afwateringsprobleem duurt al meer dan twintig jaar.

Tekst Ivan Cairo
Beeld LVV
Gilbert Knott, voorzitter van ‘Stichting Afwatering Agrarische Velden’ die opkomt voor de belangen van de landbouwers, is ontstemd over de gang van zaken. Vooral omdat op de talrijke petities en brieven die zijn gestuurd naar de president en de voorzitter van het parlement niet wordt gereageerd. Hij is ook gepikeerd dat minister Parmamand Sewdien van LVV die zich vorig jaar in het gebied heeft georiënteerd en toegezegd heeft te zullen werken aan een oplossing niets meer van zich heeft laten horen.

“Hij heeft gewoon niets maar dan ook niets meer van zich laten horen. De minister houdt de samenleving voor de gek door te zeggen dat hij achter de boeren en landbouwers staat”  
Gilbert Knott
Ook herhaalde pogingen om weer in contact te komen met de bewindsman zijn vruchteloos gebleven. “Hij heeft gewoon niets maar dan ook niets meer van zich laten horen. De minister houdt de samenleving voor de gek door te zeggen dat hij achter de boeren en landbouwers staat”, stelt Knott.
Volgens hem heeft onderzoek al uitgewezen wat de oplossing zou moeten zijn: een kanaal met een dam en een pompgemaal. Maar zo eenvoudig is deze zaak niet volgens minister Sewdien. “Het gaat om een investering van meer dan dertig miljoen US dollar. Helaas beschikken wij momenteel niet over de middelen.” De bewindsman oppert als voorlopige oplossing dat de landbouwers “een ringdam rondom hun perceel opwerpen en middels een pomp het waterpeil controleren”, zegt hij aan de Ware Tijd.
Wat volgens hem ook meeweegt is dat het op dit moment niet om veel boeren gaat. Sewdien: “We kijken ook naar het directe rendement van investeringen van zo’n orde”. Voorzitter Knott legt uit dat vanwege de wateroverlast veel boeren zijn gestopt met produceren of op dat op kleinere schaal doen. Door de verminderde inkomsten hebben ze niet het kapitaal om te investeren in voorlopige oplossingen. Ze willen een duurzame oplossing.
Pas op de plaats
Veel wil Staatsolie over de afwateringsproblemen tegenover de redactie van de Ware Tijd niet kwijt. “De rechter heeft een commissie ingesteld die voorstellen moet presenteren voor duurzaam herstel van de verstoorde waterhuishouding. Staatsolie wil de commissie de ruimte geven om haar werk in alle rust en constructief uit te voeren. Het bedrijf neemt daarom voor zichzelf een persstilte in acht”, reageert de maatschappij op vragen van de krant.
Uit onderzoek is naar verluidt gebleken dat Staatsolie voorbij een zogenoemde ‘rode lijn’ in het gebied activiteiten uitvoert. Het gevolg van de stremming in de afwatering in combinatie met regenval en de gebiedsligging is een bijna continue overstroming van het gebied waardoor agrarische ontwikkeling onmogelijk is geworden. Groenteboeren hebben met lede ogen moeten toezien hoe hun productie en export zienderogen achteruitgingen. De productiegebieden hebben plaats moeten maken voor water dat nergens naar toe kan.

“De rechter heeft een commissie ingesteld die voorstellen moet presenteren voor duurzaam herstel van de verstoorde waterhuishouding”
Staatsolie
Geen geld
“We willen geen geld van Staatsolie. Wat we willen is dat de maatschappij het probleem dat ze heeft veroorzaakt oplost. We willen niet dat Staatsolie nog meer water op onze arealen en in onze huizen zet”, stelt een gepikeerde Knott. De voorzitter zegt dat de stichting ook actief is geweest in het zoeken naar oplossingen.
Onder andere zijn bedrijven bereid gevonden om de werkzaamheden in de zwamp en het aanleggen van kanalen uit te voeren op basis van een betalingsregeling met Staatsolie en de overheid. Dit tegen de achtergrond dat de maatschappij en de overheid over ruim vier jaar flink wat geld zullen verdienen uit de oliewinning op zee. “Over een paar jaar is er weer veel geld. Het is een kwestie van willen, maar Staatsolie weigert om met de boeren te praten”, aldus Knott.
Internationale stappen
Over de afwateringsproblemen hebben enkele belanghebbenden enige tijd geleden een rechtszaak tegen Staatsolie aangespannen. Knott heeft de indruk dat deze zaak er goed uitziet voor de boeren. “Als zij deze zaak winnen zullen de overige meer dan 150 boeren geld zoeken om ook een rechtszaak te beginnen.
Door de verminderde productie en afgenomen inkomsten …