Voorlichtingscampagne Covid-19-vaccinicatie binnenland op volle toeren

31/03/2021 05:50 – Arjen Stikvoort

De 99-jarige Hariëtte Klaverweide van Nickerie is tot nu toe de oudste Surinamer die is gevaccineerd tegen het coronavirus.  
PARAMARIBO – Het streven is om de eerste Covid-19-prikken op 10 april te geven in de polikliniek te Brownsweg in district Brokopondo, zegt Maureen Wijngaarde -Van Dijk. De medisch directeur van de Medische Zending (MZ) zegt tegen de Ware Tijd dat er artsen en gezondheidszorgassistenten op strategische punten zijn getraind en inmiddels terug zijn naar het binnenland.
Vanuit de poli’s, verdeeld over de vijf regio’s van MZ, gaan zij de communicatie voeren met de bevolking en het traditioneel gezag. Want om de plaatselijke gemeenschappen te overtuigen van de noodzaak om zich te laten vaccineren, zijn de autoriteiten erg belangrijk, onderstreept Wijngaarde-van Dijk.
Om de Covid-19-voorlichting te geven, wordt elke gelegenheid aangegrepen, dus ook een krutu voor een paasconferentie in Apetina, legt de medisch directeur uit. De boodschap begint volgens haar door te dringen tot de bevolking. “De minister van Volksgezondheid is op Drietabbetje geweest. De mensen van Brokopondo horen en zien de beelden en men zegt: ‘Als de directeur van Medische Zending het vaccin neemt, kan ik het ook nemen.'”
MZ werkt nauw samen met The Back Lot, de stichting die zich bezighoudt met het zo helder en begrijpelijk mogelijk doorcommuniceren van de boodschap ‘Laat je vaccineren’. Hennah Draaibaar van The Back Lot geeft aan dat het productiemateriaal wordt geleverd dat MZ nodig heeft. De verschillende producties zijn al in de maak. Er zijn testimonials (filmpjes) van mensen die op 12 maart zijn gevaccineerd.
Ook zullen er mensen zijn uit de bevolkingsgroepen die in hun eigen taal vertellen waarom zij zich hebben laten vaccineren en hoe zij het Covid-19 vaccin hebben ervaren. “Dat wordt als voorlichting gebruikt naar de gemeenschap toe. Het is een uitgestrekt gebied met allemaal verschillende groepen. Daarom maken we ook producties in de verschillende talen.” Naast beeldmateriaal worden er folders en andere educatieve producties als audioboodschappen gemaakt. Want in gebieden waar geen of weinig internet is, moet de boodschap ook overkomen.
Ruim 2.129 burgers hebben in het weekend in de Nickerie Tennisclub (NTC) het AstraZeneca-vaccin toegediend gekregen wat het totaal gevaccineerden in het rijstdistrict brengt op 2.551. “De mensen zijn heel gemotiveerd erop afgekomen”, vertelt districtscommissaris Senrita Gobardhan. “Er moeten geen twijfels over het vaccin zijn. Het is een stukje bescherming voor de persoon en voor naasten.”
De prik geeft nog niet direct de garantie dat de Covid-19-maatregelen niet meer in acht genomen hoeven te worden, benadrukt Gobardhan. Coördinator van het Covid-19-team van Nickerie, Radja Ramjattan, spreekt van een succesvolle actie. Ze overweegt om het succes voort te zetten door te onderzoeken of er in het Paasweekend op kleine schaal op de poli van Van Pettenpolder kan worden geprikt. “Mankracht hebben we genoeg, alleen één tot twee computers zouden we nog kunnen gebruiken.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname