Vonnis in zaak Akiemboto donderdag

De rechter doet donderdag uitspraak in de zaak die Sergio Akiemboto (NDP) aanhangig heeft gemaakt tegen de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) en de staat Suriname. De uitspraak is om 08.30 uur.
Dat heeft Suriname Herald vernomen van de advocaat van Akiemboto, Nailah van Dijk. Op de vraag wat zij verwacht van de uitspraak van de rechter, zegt ze: “Ik kan daar geen uitspraak over doen. Nu is de rechter aan zet”.
Akiemboto vraagt de rechter om een uitspraak te doen in zijn zaak, omdat assembleevoorzitter Marinus Bee weigert om hem toe te laten als assembleelid. Bee is van mening dat Akiemboto geen assembleelid meer is.
Op 5 januari stuurde Akiemboto zijn ontslagbrief naar president Chan Santokhi. De president heeft volgens Van Dijk nagelaten conform de Kiesregeling voor het voltooien van het beëindigingsproces, om de brief door te sturen naar de voorzitter van DNA.
Intussen is Akiemboto van gedachten veranderd en heeft op 18 januari de brief ingetrokken bij de president. Volgens Van Dijk is daar niets mee aan de hand, omdat de wetgever in de Kiesregeling heeft aangegeven hoe het proces van beëindiging, als je zelf ontslag zou nemen, voltooid is.
“Als de wetgever had gewild dat middels het afgeven van de brief jouw lidmaatschap zou beëindigen, dan had de wetgever niet in de wet hebben aangegeven wat de president daarna zou moeten doen,” aldus advocaat Van Dijk vorige week in gesprek met Suriname Herald.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald