Volkstelling gepland op 14 oktober; wet nog in behandeling

Na 12 jaar zal er weer een algemene volkstelling worden gehouden. De wet hiertoe is donderdag in behandeling genomen. De regering heeft de wet in juni ingediend. Aanvankelijk zou de volkstelling in augustus worden gehouden, maar deze bleek niet haalbaar te zijn. Er wordt een race tegen de klok gehouden om alles in kannen en kruiken te hebben. Op 14 oktober, over 10 dagen, start de negende algemene volkstelling volgens de nieuwe planning. Vooruitlopend op de goedkeuring is het Algemeen Bureau voor de Statistiek reeds begonnen met een mediacampagne.

Assembleelid Melvin Bouva (NDP) leverde kritiek op de werkwijze van de regering. Het komt vaak voor dat er achterste voren wordt gewerkt. Zaken worden in de praktijk al in werking gesteld zonder een wettelijke basis. Dit is ook al het geval geweest met ingrijpende besluiten binnen het onderwijs. Bouva voerde aan dat het gezag van De Nationale Assemblee wordt ondermijnd. 

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Mahinder Jogi (VHP) voerde aan dat de regering ruim op tijd de ontwerpwet heeft ingediend. Het is aan De Nationale Assemblee om deze op de agenda te plaatsen. Assembleevoorzitter Marinus Bee merkte op dat het eindverslag door de commissie van rapporteurs pas donderdag is ingediend. De eerste ronde van De Nationale Assemblee is gisteren gehouden. Vandaag om 12.00 uur wordt de vergadering vervolgd, waarbij de regering aan het woord zal komen.

De volkstelling wordt gehouden uit een lening van US$ 20 miljoen verstrekt door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om het statistiekwezen te versterken. De kosten voor de volkstelling hieruit zijn geraamd op US$ 7,9 miljoen. Jogi wees erop dat volgens de aanbeveling van de Verenigde Naties elke tien jaar een volkstelling moet worden gehouden. Door allerlei omstandigheden, zoals Covid en financiële ruimte was dat niet haalbaar. Hij benadrukte dat de gegevens van de volkstelling belangrijk is voor het te bepalen beleid en de planning.

Over het algemeen erkennen alle Assembleeleden die aan het woord zijn gekomen het belang van de volkstelling. Er is veel veranderd in de bevolkingssamenstelling. De politici willen van de regering weten wanneer de gegevens beschikbaar zullen komen. Het gaat om belangrijke data vooral met het oog op de komende verkiezingen. Benadrukt werd dat de gegevens voor eenieder beschikbaar dienen te zijn. Aan de regering zijn diverse vragen gesteld over de voorbereidingen, de training van enquêteurs, van districtscommissarissen die ook betrokken zijn bij het proces in de districten.