Volksgezondheid stelt derde COVID-golf niet uit

Het ministerie van Volksgezondheid is bezorgd dat in de maand april 11.4 procent van de testen positief is. “We staan aan het begin van een golf zoals we die in december 2020 hebben gekend. U ziet de golf al,” sprak directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul gisteren zijn bezorgdheid uit tijdens de COVID-persconferentie. De volksgezondheidstop voorspelt een mogelijke derde golf. De curve van april geeft de nodige onrust.
Uit statistieken van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de meeste personen die zijn bezweken aan het COVID-virus, de leeftijd van boven de vijftig jaar hadden bereikt. Er zijn meer mannen dan vrouwen overleden tijdens de pandemie. Onder andere blijkt dat 21 procent van het aantal overledenen van creoolse komaf was en 18 procent van Hindoestaanse afkomst. In de maanden augustus en september 2020 en januari en februari van dit jaar zijn de meeste COVID-patiënten overleden.
Verder blijkt dat personen in de leeftijd van twintig tot en met zestig jaar met het virus besmet raken. Zeventig procent van alle besmettingen zit in eerdergenoemde leeftijdscategorie. “Deze categorie leeft de maatregelen niet na. De zestigplussers gaan niet uit huis en raken besmet door jongeren,” beweert minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Vandaar dat het aantal overledenen onder deze groep het hoogst is.
Veelal personen met suikerziekte, nierfalen, overgewicht en hoge bloeddruk zijn aan het virus bezweken. Als er tien personen besmet raken, kunnen zij verantwoordelijk voor vijftien gevallen worden gesteld.
De directeur Volksgezondheid zei dat er in Suriname meestal een golf ontstaat als er in de buurlanden Frans-Guyana en Guyana ook sprake van een golf is, zoals nu het geval is. “Er zijn lekken op verschillende locaties, waardoor er toch vreemdelingen binnenkomen, ondanks het personenverkeer niet is toegestaan”, zegt Gajadhar Sukul.
Naomi Hoever

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald