De pre-exposure prophylaxis (PrEP)-tabletten, die door Stichting Lobi worden verstrekt ter bescherming tegen hiv, zijn uitsluitend bedoeld voor risicogroepen. Dit benadrukt directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, in een interview met Suriname suriname. Volgens Gajadhar Sukul is het niet de bedoeling dat deze medicatie vrij toegankelijk is voor iedereen.
“Personen die in aanmerking komen voor PrEP moeten eerst een traject doorlopen om te garanderen dat het middel op verantwoorde wijze wordt gebruikt,” aldus de volksgezondheidsdirecteur. Het gebruik richt zich op mensen met een verhoogd risico op hiv-besmetting, zoals personen met meerdere wisselende seksuele contacten of zonder duurzame relatie.
Pilotproject boekt resultatenVia een goedgekeurd project heeft Stichting Lobi vorig jaar een pilot uitgevoerd die volgens Gajadhar Sukul “veelbelovende resultaten” heeft opgeleverd. Mensen uit risicogroepen die dagelijks de tabletten innemen, hebben hun kans op hiv-besmetting drastisch verkleind. De tabletten worden voor een periode van één jaar verstrekt.
De directeur benadrukt echter dat PrEP geen vervanging is voor andere preventiemiddelen zoals condooms. “Condoomgebruik blijft essentieel bij elk risicocontact,” zei hij. Bij extreme risicogevallen kunnen mensen zich aanmelden bij Stichting Lobi om een PREP-traject te starten.
Post-exposure en langetermijnstrategieSuriname biedt al meer dan twintig jaar PrEP, een behandeling die na een risicocontact of gedwongen seksueel contact wordt toegediend. Gajadhar Sukul pleit voor intensievere campagnes om mensen bewust te maken van hun hiv-status en het belang van tijdige behandeling. “Een ondetecteerbaar virusniveau zorgt ervoor dat mensen het virus niet meer kunnen overdragen, maar dat is een langetermijneffect dat we pas over tientallen jaren volledig kunnen evalueren.”
Uitdagingen in de gezondheidszorgDe directeur wees ook op de financiële beperkingen van de afgelopen jaren, vooral tijdens de covid-19-pandemie. “Veel middelen werden ingezet om zuurstofvoorzieningen te waarborgen en sterfgevallen op de IC’s te voorkomen. Dat beperkte onze mogelijkheden om te investeren in preventieve zorg.”
Met behulp van leningen is inmiddels de eerste Healthy Hub opgezet bij de Dermatologische Dienst. Deze faciliteit biedt preventieve zorg en sluit aan bij de bredere gezondheidsdoelstellingen van het ministerie. De directeur van Volksgezondheid hoopt dat dit initiatief verdere ondersteuning krijgt om preventie te blijven bevorderen.
- Kinderafdeling MMC in brand gevlogen..
- Politieke soap..
- Mediation in strafzaken Suriname..
- CMZ luidt alarmbel: monumentale gebouwen Coronie en Nickeri…..
- Kinderafdeling MMC verhuist naar nieuwe ruimte na brand..
- Office of state advisor Somohardjo cleared out..
- Suriname in de schijnwerpers: tragikomedie van deze week (6…..
- BREAKING: Nieuwe onderminister ook directeur vastgoedbedrij…..
- Minister Kuldipsingh kondigt strengere maatregelen aan voor…..
- WAM-tarieven en standaarddekking per 1 januari 2025 verhoog…..
- Surinaamse dames kloppen Trinidad en Tobago..
- “This money isn’t for playing chill boss”..
- MoU with Chinalco violates land rights..
- Jagdeo: ‘Exxon trekt zich niet terug uit gesprekken over Bl…..
- AMATEURISTISCHE CRIMINALITEITSBESTRIJDING..
- Symposium Nationaal Leger gericht op versterking leiderscha…..
- EBS heeft al vier transmissiemasten staan in uitbreidingspr…..
- Ministerie ROS zoekt nieuw onderkomen na stormschade..
- ABOP verwerpt presidentieel besluit..
- Opzetten waterautoriteit verdient hoge prioriteit..
- Onderzoek naar Pan American-zaak bij rechter-commissaris vo…..