Volksgezondheid maakt geld vrij voor acute problemen kinderafdeling AZP

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft vandaag een spoed werkbezoek gebracht aan de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en financiële steun toegezegd. De bewindsman heeft na berichtgeving onmiddellijk kennisgenomen van enkele acute zaken, die niet op orde zijn op de kinderafdeling NICU en PICU van het hospitaal.
Naast het tekort aan geld heeft het ziekenhuis te maken met het uitvallen van het compressor-systeem waardoor PICU-opname voorlopig niet meer mogelijk is. Er is ook een tekort aan (gekwalificeerde) verpleegkundigen en zaalartsen als gevolg van braindrain, daarnaast gebrek aan financiën en een tekort aan intensive care beddenruimte.
Er zal onmiddellijk actie ondernomen worden om de technische mankementen te herstellen. Net als de algemeen directeur van het AZP, Claudia Marica-Redan, is de minister de mening toegedaan dat er duurzame oplossingen bedacht moeten worden, zodat de zorg gegarandeerd blijft. Naast de financiële toezegging is de minister ook in contact met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Nederland voor het accommoderen van Nederlandse verpleegkundigen in Suriname.
De topman op volksgezondheid heeft aan de kinderartsen en de directie van het AZP gevraagd om een helder overzicht te geven van de meest noodzakelijke equipment welke vervangen moet worden en de kosten die nodig zijn voor het in stand houden van de zorg. Dit wordt de komende dagen verder uitgewerkt tussen AZP en Volksgezondheid. De departementsleiding doet er alles aan om de acute ontstane issues op de afdelingen zo snel mogelijk op te lossen.