De toetssteen voor het functioneren van een regering, is de vraag of het volk en het land er beter aan toe zijn, dan ze waren toen de regering aftrad. Nadat inflatie, BTW, brandstofprijzen, verhoogde verzekeringstarieven (onder een verplichte verzekering), verhoogde stroomtarieven, watertarieven en telecom hun schade aangericht hebben, is van een SRD in 2020, minder dan dertig cent over, voor een gewoon Surinaams huishouden. Het volk is er dus niet beter aan toe, dan vierenhalf jaar geleden.
Of het land er beter aan toe is, is een andere vraag. Tijdens de politieke beschouwingen, stond president Santokhi stil bij het functioneren van het bestuur, zijn eigen regering, welke hij essentieel noemt voor het succes van het beleid. In plaats van daar een oordeel over uit te spreken, volgde een college over de vergadermomenten, de wijze van besluitvorming en het ‘essentieel karakter’ van elk van die details, die evengoed in een handboek opgezocht kunnen worden. Dit alles nadat de president nog geen maand eerder, een simpele wisseling van de wacht onder druk van een coalitiepartner, vertaalde naar een reshuffling met minder dan een kalenderjaar aan regeertijd, compleet met onderministers en uitholling van bevoegdheden.
Maar hoogstwaarschijnlijk heeft de president niets over zijn regeerteam en het functioneren te zeggen, omdat zowel het team als het functioneren grotendeels nietszeggend zijn en grote delen van hen, niets te zeggen hebben.
De president laat zich wel uit over de commissies en werkgroepen, verdedigt daarvan de noodzaak en erkent, dat omzeiling van ministeriële verantwoordelijkheid, een bekend verwijt is. Anderzijds zijn volgens hem, de groepen vaak nodig gebleken voor een efficiëntere besluitvorming en uitvoering.
Ook zegt hij ‘fouten en blunders’ te erkennen, als inzichten voor strengere richtlijnen voor de regeringsraadvergadering en ministeries, na ze aangespoord te hebben zich te houden aan wettelijke en ethische normen. Dit alles in een speech waarin de nutstarieven, de Chinalco deal en de komst van de mennonieten met hand en tand verdedigd worden, het grondenrechtenvraagstuk voor zich uit geschopt wordt en Bouterse of Hoefdraad, schitteren van afwezigheid en betekenis.
Een staatshoofd is het verschuldigd om te kennen te geven, welke fouten en welke blunders, tot overtreden van wettelijke en ethische normen hebben geleid en welke functionarissen het veld zullen ruimen als gevolg daarvan. Ook is het regeerteam zelf efficiëntie in besluitvorming en uitvoering verschuldigd en moet er geen netwerk aan ‘groepen’ er omheen nodig zijn, die de verantwoordelijkheid laten verdampen. Het land en het bestuur zijn er dus niet beter aan toe dan vierenhalf jaar geleden het geval was.
The post VOLK NIET BETER AAN TOE DAN VIERENHALF JAAR GELEDEN ..
- Time Magazine roept Donald Trump uit tot Persoon van het Ja…..
- Clyde Willem Carlos van Daal..
- Nieuwe bedreigingen voor privacy en persvrijheid in El Salv…..
- Inheemsen worden genegeerd..
- Minister Amoksi: “KPS mag geen slechte naam krijgen”..
- Surinaamse samenleving krijgt eerlijk aandeel in olie-inkom…..
- Ministerie van Openbare Werken hervat rehabilitatie pompgem…..
- Politie regio west neemt deel aan awareness project over Gr…..
- Twee aangehouden op Kwatta met drugs en vuurwapen..
- Minister Landvreugd: “Verkiezingen gaan 1000 procent door…..
- Toename aantal gevallen diarree en braken..
- De bauxietdeal met Chinalco onder de loep..
- Politieagent bedreigd in zedenzaak pastor CL..
- 262 nieuwe Adspirant Agenten geïnstalleerd bij Korps Politi…..
- Geen geld voor aanschaf nieuw gebouw ROS..
- ECD-controle stuit op prijsopdrijving en geen prijsaanduidi…..
- Vuilsmijterij ABOP en PL grenzeloos..
- Haïti heropent luchthaven terwijl VS vliegverbod verlengt..
- Rekenkamer: NVB-bussen rijden veel minder dan contractueel …..
- Mysterieuze ziekte Congo kan combinatie zijn..
- President én DNA: Integrale aanpak bauxietindustrie..