Voedselvoorziening Apetina in geding

15/07/2021 08:06 – Gilliamo Orban

 
PARAMARIBO – “De mensen vragen zich af hoe ze gaan doen met voedsel de komende tijd”, luidt Dijon Koemapu de noodklok. Doordat kostgronden in zijn dorp Apetina in Zuid-Suriname na zware regens al een maand blank staan, dreigt er voedseltekort te ontstaan. Gewassen als cassave en napi rotten.
Door de aanhoudende regen kunnen de dorpelingen geen nieuwe kostgronden openkappen zoals ze gewoonlijk doen in juli en augustus. Ze kunnen daardoor geen gewassen planten om volgend jaar te oogsten. “We hopen niet dat het blijft regenen, want we zijn voor onze voedselvoorziening afhankelijk van de gewassen”, schetst Koemapu de ernst van de situatie in het inheemse dorp.
Eerder heeft het dorp ongeveer honderd voedselpakketten gekregen. Een druppel op een gloeiende plaat, want Apetina telt ongeveer vijfhonderd inwoners. “Er werd gezegd dat het gaat om pakketten van de Abop, maar die waren niet genoeg”, zegt Koemapu. Bureau Eenheid liet op 18 juni weten dat een team dat valt onder vicepresident Ronnie Brunswijk in het binnenland bezig is met distributie van pakketten.
Districtscommissaris Henk Deel van Tapanahony is op de hoogte van de wateroverlast in Apetina, Palemeu en Pelelutepu. “We rapporteren dagelijks om tien uur ’s morgens aan het NCCR, dat vervolgens bepaalt of er hulp wordt aangeboden”, vertelt Deel over de werkwijze.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname