VLS uitgesloten van deelname aan RR- en DR-verkiezingen in Paramaribo

De politieke partij Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS) mag niet deelnemen aan de komende verkiezingen op ressorts- (RR) en districtsraadsniveau (DR) in Paramaribo. Tijdens de openbare zitting van het hoofdstembureau Paramaribo is gebleken dat álle kandidatenlijsten van VLS in alle ressorten zijn afgekeurd. De reden: de lijsten waren niet ondertekend door het partijbestuur, wat een essentieel vereiste is volgens de Kiesregeling.
Ook in de districten Sipaliwini en Marowijne werden de lijsten van VLS ongeldig verklaard vanwege hetzelfde verzuim. Hiermee dreigt de partij uitgesloten te worden van deelname aan de verkiezingen op RR- en DR niveau op 25 mei, tenzij zij tijdig in beroep gaat.
58 kandidaten geschraptHet hoofdstembureau Paramaribo heeft in totaal 58 kandidaten geschrapt van de ingediende lijsten van verschillende politieke partijen. De afwijzingen in Paramaribo betroffen vooral dubbele kandidaatstellingen en niet-bewilligde voordrachten. Zo kwamen kandidaten op meerdere lijsten voor, vaak in hetzelfde of een ander ressort.
Meest voorkomende redenen voor afwijzing:– Dubbele kandidaatstelling (bijvoorbeeld zowel op RR- als DR-lijst, of op lijsten van verschillende partijen)– Niet getekende kandidatenlijsten (zoals bij VLS en DUS)– Kandidaten die niet hebben bewilligd volgens artikel 66 lid 3a Kiesregeling en artikel 22 lid 2 KB
Voorbeeldgevallen van dubbele voordracht:– Franco Sergio Gill’ard (A20) – ook op lijst NPS (Rainville)– Stuart Benito Gompel – op lijsten van A20 en DA’91 (Blauwgrond)– Abigail Mirjam Pinas – op lijsten van A20 en NPS– Marciano Moeloedirjo – komt voor bij zowel NDP als PL (Munder)– Gerda Rebecca Wouter – komt voor bij NDP en OPTSU– Charessa Chenegail Jonathas – op lijsten van NDP en OPTSU (Flora)– Anieka Uday – op lijsten van BEP en PL (Latour)– Tatiana Anastatia Joval – op lijsten van ABOP en OPTSU– Naveen Anoup – op lijsten van DNL en ABOP (Welgelegen)– Ashna Vandanadevie Changoer – op lijsten van VHP en DNL
Het gaat om kandidaten voor zowel de ressorts- als de districtsraad. Politieke partijen krijgen drie dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen bij de president van de republiek, zoals voorgeschreven in de Kiesregeling.
BEP het zwaarst getroffenDe partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) werd het zwaarst getroffen met 18 afwijzingen. Zeventien kandidaten hadden niet bewilligd en één kandidaat kwam ook voor op de lijst van de Pertjajah Luhur (PL).
Nationale Partij Suriname (NPS) volgde met 10 geschrapte kandidaten, terwijl meerdere andere partijen eveneens getroffen werden:– Alternatief 2020 (A20): 6 kandidaten– Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP): 7 kandidaten– Democratisch Alternatief ’91 (DA’91): 2 kandidaten– De Nieuwe Leeuw (DNL): 3 kandidaten– Democratische Unie Suriname (DUS): 1 kandidaat– Nationale Democratische Partij (NDP): 3 kandidaten– Organisatie voor Politieke Transformatie en Sociaal Upliftment (OPTSU): 5 kandidaten– Pertjajah Luhur (PL): 2 kandidaten– Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP): 1 kandidaat
Bezwaar en beroepVertegenwoordigers van onder andere de NDP, NPS, DNL en VLS hebben tijdens de zitting bezwaar aangetekend tegen de schrappingen. Zij zijn door het hoofdstembureau geïnformeerd dat zij binnen drie dagen beroep kunnen aantekenen bij president Chan Santokhi. Doen zij dit niet of wordt het beroep afgewezen, dan kunnen de geschrapte kandidaten niet deelnemen aan de verkiezingen.
Voor VLS hangt hiermee het volledige voortbestaan in de verkiezingsstrijd op RR- en DR-niveau aan een zijden draadje.