Vlaamse jongeren vast in Kenia voor smokkel van 5000 koninginnenmieren

Twee achttienjarige Vlaamse mannen, David L. en Seppe L., zitten sinds 5 april vast in Kenia op verdenking van de illegale smokkel van zo’n 5000 levende koninginnenmieren. De dieren zijn beschermd, maar op de zwarte markt zijn ze goud waard: verzamelaars betalen tot 200 euro per mier voor zeldzame exemplaren.
De jongeren werden gearresteerd in het Jane Guest House in de wijk Lake View in Naivasha. In hun bezit werden 2244 buisjes aangetroffen, gevuld met levende mieren. Om de mieren tijdens het transport in leven te houden, waren de buisjes voorzien van vochtige watten. Hoewel niet duidelijk is of het de bedoeling was de mieren naar België te smokkelen, spreekt de hoeveelheid van georganiseerde handel.
Volgens de Kenya Wildlife Service zijn het vooral koninginnenmieren die geliefd zijn onder internationale verzamelaars. Ze worden in speciale terrariums gehouden, waar hun gedrag en kolonievorming wordt bestudeerd.
Sommige soorten worden voor tientallen euro’s per stuk verkocht, andere – met name de grootste soorten van 22 tot 25 mm – kunnen tot 200 euro opleveren. De totale straatwaarde van de vangst kan daarmee in de tienduizenden euro’s lopen.
Op maandag begon het proces tegen de twee jongeren voor een speciale smokkelrechtbank op de luchthaven van Nairobi. In een verklaring liet het Keniaanse parket weten dat beide beklaagden schuldig hebben gepleit aan het handelen in wilde dieren zonder vergunning. Wegens procedurele redenen werd de zaak met een dag uitgesteld, waardoor de jongeren de nacht in een Keniaanse cel moesten doorbrengen.
Tijdens de zitting op dinsdag toonde David L. berouw. “We zijn niet naar Kenia gekomen om de wet te overtreden. Het gebeurde per ongeluk en uit dommigheid. We zijn achttien, we zijn naïef geweest. Maar ik wil nu gewoon naar huis om mijn leven te beginnen,” verklaarde hij tegenover de rechter.
De rechtszaak wordt op 23 april hervat. Tot die tijd blijven de jongeren in voorlopige hechtenis. De Belgische FOD Buitenlandse Zaken bevestigt dat het de zaak nauw volgt. “De FOD en onze ambassade ter plaatse staan in contact met de families van de jongeren,” zegt woordvoerder David Jordens. “We volgen de situatie op de voet.”
De mieren zijn inmiddels in beslag genomen en zullen opnieuw worden uitgezet in hun natuurlijke omgeving. De Keniaanse autoriteiten maken geen onderscheid tussen de smokkel van insecten en van grotere wilde dieren: beide vallen onder streng gereguleerde wetgeving en internationale verdragen. Overtreding daarvan kan leiden tot hoge boetes en gevangenisstraffen.