Nickerie – De visstand in het district Nickerie staat onder druk. Volgens rijstboer en viskenner Radjen Bishar, is er momenteel een merkbare schaarste aan bepaalde vissoorten, vooral swampvissen en riviervissen. Dit heeft geleid tot hogere prijzen op de vismarkt, mede door strengere regelgeving en een toenemende vraag.
Bishar zegt dat de vissers en verkopers bevestigen dat de vraag naar vis hoog is, maar dat het aanbod tekortschiet. Vooral kwie-kwie is schaars. “Volgens de regels van de dienst ‘s Lands Bosbeheer, mag kwie-kwie niet kleiner zijn dan 12 cm. Op dit moment zijn het vooral kleine visjes die worden gevangen, terwijl grotere exemplaren zeldzaam zijn”, aldus Bishar. De regels van LBB schrijven voor dat er tussen 1 april en 15 juli niet gevist mag worden in de kwie-kwie-reservaten. Dit beschermt de populatie, maar draagt ook bij aan tijdelijke tekorten.
Dit tekort heeft prijsstijgingen tot gevolg. Voor een emmer kwie-kwie (ongeveer 80 visjes) betalen consumenten momenteel tussen de SRD 700 en SRD 1000. Andere vissoorten, zoals krobia, zijn beter beschikbaar, maar vissers vragen ook voor deze vissoort hoge prijzen.
Niet alleen in Nickerie is er een probleem. Ook in Paramaribo merken visverkopers dat sommige soorten schaars en duurder worden. In de Centrale Markt en vismarkten zoals die aan de Anton Dragtenweg is de prijs van riviervissen, zoals copila en anjoemara, gestegen.
Bishar stelt dat in Paramaribo het aanbod diverser is, omdat er naast lokaal gevangen vis, ook vis uit andere districten en import beschikbaar is. “In Nickerie is de afhankelijkheid van de lokale vangst veel groter, en als die tegenvalt, hebben we meteen een probleem.”
In de kustdistricten Coronie en Saramacca is de situatie iets beter door de aanwezigheid van zeewaterbronnen en garnalenvisserij. Toch melden ook daar vissers dat bepaalde soorten zoals witbere vis en grovere vissoorten, in prijs stijgen door lagere vangsten en export.
Een ander probleem is dat veel riviervissen, zoals de copila, steeds vaker voor export worden gevangen. “De prijs van copila is gestegen van SRD 35 naar SRD 55 per kilo. Dit komt doordat deze vis in het buitenland gewild is en vissers pas willen uitvaren als ze zekerheid hebben dat hun vangst verkocht wordt”, legt Bishar uit.
Ook de witbere vis is lastig te vinden. “De prijs voor een emmer ligt rond de SRD 1500, wat aangeeft hoe schaars deze vis is,” zegt hij.
Volgens Bishar is het duidelijk dat de vismarkt in Nickerie onder druk staat. “Wanneer je de beschikbaarheid, prijzen en de sluitingsperiode analyseert, is er echt sprake van een schaarste.”
The post Vistekort Nickerie: Schaarste drijft prijzen op ..
- Regio West vergroot slagkracht met ME-groep..
- Vrijheidsstrijder Boni krijgt eigen zaal in Suriname Museum..
- The Woman Next Door stimuleert samenwerking en communicatie…..
- BEP en Franse ambassdeur bespreken gezamenlijke uitdagingen..
- Instituut voor Marron- en Inheemse Studies voorgesteld voor…..
- Jaarlijks bijkans 30 nieuwe lepragevallen in Suriname..
- Ook op deze zondag veel regen..
- ‘Trump fel in telefoongesprek met Deense premier over Groen…..
- Korpschef sluit ME-training in regio west af met speedmars..
- Mildred Magdalena Isselt Dankoor (81) Haarlem – Neder…..
- Marlyn Yvonne Hiwat (60) Paramaribo 18-1-2025..
- CIA: Covid19 ‘waarschijnlijker’ uit een laborat…..
- Kans op plaatselijke wateroverlast..
- Lloyd Read: “Regering schendt mensenrechten Inheemsen op st…..
- Het falen van Volksgezondheid..
- Officiële ingebruikname van plantmachine en waterzuiverings…..
- Suriname basketbalt zich op speelse wijze langs Greneda naa…..
- Regionale veerdienst start op zijn vroegst pas later dit ja…..
- Bouwwerkzaamheden ‘Waka Pasi’ Coronie al maanden gestop…..
- WAARBORGSOM IS SYMPTOOMBESTRIJDING..
- OKB zal NPS deze week registreren..