Virtuele editie ‘Spelen met taal’ richt zich op belang van voorlezen

21/12/2020 22:22 – Amanda Palis

Spelen met taal kon dit jaar niet fysiek worden gehouden zoals in 2019 toen de activiteit groots was opgezet in de Anthony Nesty Sporthal. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Voorlezen op vroege leeftijd kan veel voordelen hebben voor het kind. Dit zei Charmain Belfor, logopediste van de Research Unit Logopedie (RUL) in Suriname, tijdens de tweede editie van ‘Spelen met taal. Het evenement werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door de RUL en heeft als doelgroep ouders, kinderen en leerkrachten.
In verband met de Covid-19-pandemie is de activiteit virtueel gehouden en was de focus vooral gelegd op het belang is van voorlezen. Tijdens de webinar zaterdagmiddag via Zoom kregen de deelnemers handvaten en tips mee om onder meer de taalvaardigheden van het kind te ontwikkelen.
Belfor: “Voorlezen is niet nieuw, maar er zit zeker kracht in als we kijken naar de voordelen ervan. Het stimuleert de taalontwikkeling omdat kinderen op vroege leeftijd hun woordenschat vergroten en het gevoel voor taal beter ontwikkeld wordt. Voorlezen wekt interesse voor geschreven taal, draagt bij aan de concentratie van het kind en kan gezien worden als een hulpmiddel.”
Ze stelde dat onderzoek heeft uitgewezen dat ouders in Suriname weinig voorlezen voor hun kinderen. “Het is misschien een optie voor RUL om een bijgewerkte versie, speciaal gericht op de Surinaamse situatie, te onderzoeken”, aldus Belfor.
Als tip gaf ze ouders mee dat het voorlezen niet zo zeer gaat om nieuwe boeken of verhalen. “De kracht zit hem in het herhalen van de verhalen. Probeer zoveel mogelijk een routine te creëren en steeds rond hetzelfde tijdstip voor te lezen. Maak het tot een intiem moment tussen jou en je kind.”
Ze begrijpt dat ouders niet altijd de tijd hebben om elke dag voor te lezen. Belfor zegt dat het ook niet hoeft, maar twee keer in de week zou wel moeten. “Belangrijk is dat er wordt voorgelezen. Je verbreedt de belevingswereld van het kind en stimuleert ook de emotionele creatieve ontwikkeling.”
De beste leeftijd om te beginnen met voorlezen is zo vroeg mogelijk. Ouders kunnen al ermee beginnen als het kind drie of vier maanden is. “Je begint dan met boekjes die plaatjes hebben; slechts enkele minuten. Vanaf tien maanden adviseren we simpele rijmpjes of verhaaltjes.” Ook voor oudere kinderen boven de tien jaar kan voorlezen belangrijk zijn.
In het kader van de webinar is er een spelletjesbundel ontwikkeld door RUL om de taalvaardigheden spelenderwijs te stimuleren en te ontwikkelen. Brendel Kaarsbaan, die tijdens de vorige editie een boek heeft geschreven over een vijfjarige jongen van het binnenland die naar de stad gaat, zal dit verhaal ook meenemen in de bundel. “Er zijn enkele werkopdrachten voor de kinderen die de taalontwikkeling zullen stimuleren, zoals meervoudsvormen waarmee ze vaak problemen hebben”, vertelt Kaarsbaan.
Het is de bedoeling dat de ouders tijdens de vakantie flink oefenen met de kinderen en op 9 januari, ‘de terugkomdag’ van RUL, hun ervaringen delen. “Wij willen graag weten hoe de kinderen en de ouders het hebben ervaren”, zegt Kaarsbaan.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname