Virtuele bloeddonorcampagne JCI overtreft streefaantal

10/09/2020 21:42 – Amanda Palis

JCI heeft al meer dan honderd potentiële bloeddonoren geïdentificeerd. :  
PARAMARIBO – Junior Chamber International (JCI), afdeling Syma, is op 1 september een campagne begonnen om meer bloeddonors voor de Nationale Bloedbank te werven. De focus ligt daarbij op bloedgroepen A, B en O. De virtuele Gi Brudu-campagne verloopt tot nu toe succesvol. Het doel van minimaal honderd donors is al gehaald, maar de organisatie gaat door tot de geplande einddatum van 15 september. “We doen dat want de mogelijkheid bestaat dat niet alle geregistreerde personen donor kunnen worden”, zegt projectcoördinator Simona Krak.
Ze stelt dat wanneer geen bloed gedoneerd wordt er in de ziekenhuizen een tekort kan ontstaan. “We zijn de ‘Ontbrekende type-campagne’ begonnen omdat we ons realiseren hoe belangrijk sommige bloedgroepen kunnen zijn.” Geïnteresseerden kunnen zich registreren met het onlineformulier. JCI Syma geeft de namen van zij die zich aangemeld hebben aan de Nationale Bloedbank die vervolgens contact moet opnemen met de geregistreerde mensen. Ze worden gekeurd om vast te stellen of hun bloed voldoet aan de eisen voor een transfusie.
Voor de onlinecampagne is gekozen om het de mensen makkelijker te maken. Was het al een uitdaging om bloedgevers te vinden, de covid-19 situatie heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Om de slagingskans te vergroten heeft Syma contact gezocht met het bedrijfsleven. Intussen hebben onder meer Fernandes Group, Staatsolie en SLM positief gereageerd. “We hopen dat alle geregistreerden daadwerkelijk naar de Bloedbank gaan voor de screening en/of donatie”, zegt Krak.
Elinor King, algemeen coördinator van de Nationale Bloedbank, onderstreept dat het voor sommige mensen een uitdaging is om zich te melden. “We hebben aan het begin van de pandemie ook mensen opgeroepen om te doneren of voor hen die al in het systeem staan dat te blijven doen – maar het is niet naar wens verlopen. De Nationale Bloedbank grijpt het initiatief van Syma dan ook met beide handen aan. “We zijn blij dat zij hierin wil ondersteunen want het plan was er al om een campagne op te zetten. We hebben tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad en de eerste mensen zijn reeds gebeld. We kijken er naar uit en hopen dat wij nieuwe donoren kunnen krijgen, maar sporen de reeds bestaande aan bloed te blijven geven.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname