Een reflectie op politiek gedrag, social media en onze collectieve verantwoordelijkheid
INGEZONDEN
Op 15 januari 2025 begon de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) met haar verkiezingscampagne in Abra Broki. Tijdens de huis-aan-huis bezoeken werd het campagneteam, waaronder minister Krishna Mathoera van Defensie, uitgejouwd door buurtbewoners. Filmpjes van het incident gingen viraal op social media, waarin te zien is hoe er gescholden en geschreeuwd werd dat de VHP niet welkom is.
Als burger van Suriname voel ik me genoodzaakt om te reflecteren op dit incident en de bredere implicaties voor onze samenleving. Mathoera reageerde op 16 januari 2025 op vragen van journalisten over het incident. Zij verklaarde dat de grofheid en ruwheid voorafgaand aan verkiezingen altijd toeneemt.
“Het plaatsen van video’s van dergelijke incidenten op social media heeft een diepgaande impact”
“Dat is altijd zo, vanaf ik het weet. Maar dat komt door de competitie die er ontstaat tussen de politieke partijen om mensen te overtuigen,” aldus de minister. Haar opmerkingen benadrukken de intensiteit van de politieke strijd, maar roepen ook op tot reflectie over hoe deze strijd gevoerd moet worden.
Politiek gedrag en democratie
In een democratische samenleving is het cruciaal dat politieke partijen hun standpunten kunnen uitdragen zonder angst voor intimidatie of geweld. Respectvolle communicatie en dialoog zijn essentieel voor een gezonde democratie.
Het incident in Abra Broki werpt echter een schaduw over deze idealen. Wanneer politieke activiteiten worden gestoord door agressie en onbeschoftheid, wordt de integriteit van het democratische proces in gevaar gebracht.
Het is begrijpelijk dat sommige burgers teleurgesteld zijn in de huidige regering. Regeren is een complexe taak en het is onmogelijk om de hele bevolking tevreden te stellen. Echter, het is van essentieel belang dat ontevredenheid wordt geuit op een manier die respectvol en constructief is.
Politieke partijen en hun aanhangers moeten zich bewust zijn van de impact van hun handelingen en woorden. Een respectvolle en constructieve benadering kan bijdragen aan een positieve en inclusieve verkiezingscampagne. Dit betekent niet alleen respect voor politieke tegenstanders, maar ook voor de burgers die worden aangesproken.
De impact van social media
Het plaatsen van video’s van dergelijke incidenten op social media heeft een diepgaande impact. Wanneer mensen lachen en opmerkingen maken terwijl kinderen erbij zijn, wat voor opvoeding geven we dan aan onze jongeren? Zulke gedragingen normaliseren onbeschoftheid en agressie, wat een negatieve invloed kan hebben op de opvoeding en waarden van kinderen.
Social media kan een krachtig instrument zijn voor het verspreiden van informatie en het mobiliseren van mensen, maar het kan ook bijdragen aan polarisatie en escalatie van conflicten. Het is belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met de inhoud die we delen en de boodschappen die we verspreiden. Politieke partijen en hun aanhangers moeten zich bewust zijn van de gevolgen van hun acties op social media en de langdurige impact op de samenleving.
Collectieve verantwoordelijkheid
Het is belangrijk om te beseffen dat wij als samenleving een verantwoordelijkheid hebben bij het delen van inhoud op social media. Elke handeling die we op social media plaatsen, wordt niet alleen door ons Surinamers bekeken, maar wereldwijd door anderen. Wat is de boodschap en het beeld dat we naar de wereld toe brengen?
Elke burger heeft de keuze om verantwoordelijk om te gaan met de inhoud die ze delen. Dit betekent dat we moeten nadenken over de impact van onze posts en de boodschappen die we verspreiden. Door respectvolle en constructieve inhoud te delen, kunnen we bijdragen aan een positieve en inclusieve samenleving.
Politieke partijen en hun aanhangers moeten zich bewust zijn van de gevolgen van hun acties op social media en de langdurige impact op de samenleving. Door verantwoordelijk om te gaan met social media, kunnen we een positief beeld van Suriname naar de wereld toe brengen en bijdragen aan een gezonde democratie.
Politiek voeren met integriteit
Politiek voeren moet gebaseerd zijn op respect, integriteit en constructieve dialoog. Dit betekent dat politieke partijen en hun leden moeten streven naar een hoger niveau van gedrag en communicatie. Het is de hoop dat dit incident als een leerzaam moment wordt beschouwd en dat toekomstige campagnes zich zullen richten op respectvolle en constructieve interacties.
Alleen dan kan de democratie in Suriname verder worden versterkt. Politici en burgers moeten samenwerken om een klimaat te creëren waarin verschillende meningen respectvol worden uitgewisseld en waarin de toekomst van onze kinderen wordt beschermd door positieve voorbeelden en waarden.
Kiran Changoer
De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht …
- Schrijnende armoede beperkt toegankelijkheid tot onderwijs..
- Man verwond door zelfgeplaatste ‘setigon’..
- Poging tot brandstichting bij medisch bedrijf Tourtonnelaan..
- Inauguratie Trump bij Capitool verplaatst naar binnen vanwe…..
- SRD 700 miljoen voor eerlijke en transparante verkiezingen..
- EZ-minister: ‘Regering werkt aan importbeperking’..
- BIZA-minister: “Enkele zaken moeten nog in orde worden gema…..
- Oud-SZF-directeur komt met ‘Volksplan’ voor Suriname..
- Broer van oud-vicepresident Adhin overleden..
- Shantusha Prashad en Prasant Jaglall in Jeugdraad Suriname..
- SuriPop Christmas 2025 in voorbereiding; muziekmakers gezoc…..
- Suriname en de etnische democratie: het belang van etnisch …..
- Irritante immigratie- en douaneformulieren voor reizigers a…..
- Politie-inspecteur en twee agenten ingesloten wegens zware …..
- TikTok-verbod in de VS: Hooggerechtshof wijst beroep af..
- Uitspraak Pikin Saron-zaak: Acht jaar onvoorwaardelijk voor…..
- Premier Mottley warm onthaald door president Santokhi..
- Grondenrechtenvraagstuk gaat over meer dan alleen grond..
- Kunst en literatuur..
- Gezondheidszorg Suriname versterkt met tien nieuwe ambulanc…..
- Stichting Mulokot zoekt steun voor transport levensmiddelen..