PARAMARIBO – Museum Villa Zapakara heeft onlangs een bijzondere rondleiding georganiseerd voor de leerlingen van de Louis Braille Stichting, een school voor slechtzienden. Deze unieke ervaring is het resultaat van een mooie samenwerking met de stichting en de eigen expertise binnen het team van Villa Zapakara, waardoor de huidige tentoonstelling ‘Kampong Villa Zapakara, vier samen Javaans Surinaams’ inclusiever en toegankelijker is gemaakt.
Tijdens het maakproces van de tentoonstelling is Villa Zapakara meerdere keren in gesprek geweest met de docenten van de Louis Braille Stichting. Deze consultaties boden waardevolle inzichten om subtiele aanpassingen door te voeren die het museumbezoek voor slechtziende bezoekers vergemakkelijken. Een andere belangrijke inspiratiebron om de tentoonstelling toegankelijker te maken voor jongeren met een beperking of uitdaging was Garros Poeketi, een oud-collega werkzaam bij het ZapLab, die zelf slechthorend is. Samen met zijn begeleider en coach, Rosita Etnel, dacht Garros mee over manieren om bezoekers met een visuele of auditieve beperking volwaardig mee te laten doen aan het aanbod in het museum.
Hoewel sommige aanpassingen niet direct zichtbaar of hoorbaar zijn voor het grote publiek, worden ze tijdens de reguliere rondleidingen benoemd om bewustwording te creëren. Een van de opvallende aanpassingen is een schilderij van de Javaanse danseres, gemaakt door kunstenaar Ivana Smit. Dit schilderij bevat driedimensionale elementen, zoals delen van de rok die van echt textiel zijn gemaakt en een voelbaar batikpatroon.
Ivana Smit licht toe: “Het batikpatroon op de rok is het traditionele mendung-patroon, dat wolken symboliseert. Dit patroon staat in de Javaanse cultuur voor wilskracht, geduld en kalmte. Het benadrukt de veranderlijkheid van het leven en de kracht om obstakels te overwinnen.” Het driedimensionale ontwerp maakt dit kunstwerk toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, waardoor kunst niet alleen gezien, maar ook gevoeld kan worden.
Villa Zapakara streeft ernaar om kunst, cultuur en techniek voor iedereen toegankelijk te maken. De speciale rondleiding voor de leerlingen van de Louis Braille Stichting markeert een belangrijke stap in dit streven. Het museum hoopt in de toekomst nog meer inclusieve ervaringen te ontwikkelen, zodat iedereen – ongeacht fysieke beperkingen – kan genieten van kunst en educatie.
…[+]
- Aantal media verlaat OCER na verregaande instructies van Ra…..
- Twee militairen en agent vast wegens overtreden Vuurwapenwe…..
- NDP legt restricties op aan journalisten bij verslaggeving …..
- Digitaal platform getest..
- Santokhi: ‘Er zal flink geïnvesteerd worden in veilighei…..
- Ingezonden: Surinaamse rijstsector stagneert in vergelijkin…..
- Go Suriname doet geen live verslag meer vanuit Ocer..
- Meer dan 300.000 migranten staken in 2024 de Darien Gap ove…..
- Politieambtenaar en militairen in de cel na overtreding Vuu…..
- Ernstige aanrijding op Anton Dragtenweg en David Simonsstra…..
- VSB roept op: Duurzame economische groei centraal stellen..
- Politieambtenaar en twee militairen aangehouden ter zake ov…..
- Gajadien: ‘samenleving moet alert blijven en integere leide…..
- Misiekaba: “Wij sturen sheriff met staatseer naar huis”..
- Ramautarsing waarschuwt voor gevaren van politieke stagnati…..
- SPCS en GOw2 blinken uit met energiebijdrage en innovatie..
- Singineti Desi Bouterse..
- Sunil Oemrawsingh: ‘Charisma zonder moraal en ethiek is gev…..
- Owru yari-viering was druk bezocht door feestgangers..
- Misiekaba: Legacy van Bouterse zal altijd blijven leven..
- KPS is voorbereid op uitvaart en singi neti Bouterse..