PARAMARIBO – Museum Villa Zapakara heeft onlangs een bijzondere rondleiding georganiseerd voor de leerlingen van de Louis Braille Stichting, een school voor slechtzienden. Deze unieke ervaring is het resultaat van een mooie samenwerking met de stichting en de eigen expertise binnen het team van Villa Zapakara, waardoor de huidige tentoonstelling ‘Kampong Villa Zapakara, vier samen Javaans Surinaams’ inclusiever en toegankelijker is gemaakt.
Tijdens het maakproces van de tentoonstelling is Villa Zapakara meerdere keren in gesprek geweest met de docenten van de Louis Braille Stichting. Deze consultaties boden waardevolle inzichten om subtiele aanpassingen door te voeren die het museumbezoek voor slechtziende bezoekers vergemakkelijken. Een andere belangrijke inspiratiebron om de tentoonstelling toegankelijker te maken voor jongeren met een beperking of uitdaging was Garros Poeketi, een oud-collega werkzaam bij het ZapLab, die zelf slechthorend is. Samen met zijn begeleider en coach, Rosita Etnel, dacht Garros mee over manieren om bezoekers met een visuele of auditieve beperking volwaardig mee te laten doen aan het aanbod in het museum.
Hoewel sommige aanpassingen niet direct zichtbaar of hoorbaar zijn voor het grote publiek, worden ze tijdens de reguliere rondleidingen benoemd om bewustwording te creëren. Een van de opvallende aanpassingen is een schilderij van de Javaanse danseres, gemaakt door kunstenaar Ivana Smit. Dit schilderij bevat driedimensionale elementen, zoals delen van de rok die van echt textiel zijn gemaakt en een voelbaar batikpatroon.
Ivana Smit licht toe: “Het batikpatroon op de rok is het traditionele mendung-patroon, dat wolken symboliseert. Dit patroon staat in de Javaanse cultuur voor wilskracht, geduld en kalmte. Het benadrukt de veranderlijkheid van het leven en de kracht om obstakels te overwinnen.” Het driedimensionale ontwerp maakt dit kunstwerk toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, waardoor kunst niet alleen gezien, maar ook gevoeld kan worden.
Villa Zapakara streeft ernaar om kunst, cultuur en techniek voor iedereen toegankelijk te maken. De speciale rondleiding voor de leerlingen van de Louis Braille Stichting markeert een belangrijke stap in dit streven. Het museum hoopt in de toekomst nog meer inclusieve ervaringen te ontwikkelen, zodat iedereen – ongeacht fysieke beperkingen – kan genieten van kunst en educatie.
…[+]
- In 2 weken duidelijkheid financiering Corantijnbrug..
- Drie verdachten lopen schotverwondingen op bij hun aanhoudi…..
- Broertje opgepakt voor diefstal van halsketting van zus en …..
- POLITIEKE PROJECTEN OP DE VALREEP: PLICHT OF PROPAGANDA?..
- Armand Bipat volgt Marcel Eyndhoven op als technisch direct…..
- Zorgmedewerkers dak- en thuislozen al 22 maanden niet betaa…..
- Twee huizen en inboedel in vlammen opgegaan..
- Digitalisering visumproces vergemakkelijkt de dienstverleni…..
- Automobilist zonder rijbewijs veroorzaakt kleine kettingbot…..
- Gebouw ministerie van EZ in verval..
- Politie schiet trio neer na wilde achtervolging..
- Twee woningen te Sophia’s Lust door brand verwoest..
- Minister Emanuël niet tevreden over geboekte resultaten..
- GEFABRICEERDE FEITEN..
- THE SHERIFF IS BACK IN TOWN..
- ‘Redi-Mang’ schiet op auto vriend van zijn ex-vriendin..
- RBTP schiet 3 vluchtende verdachten in hun benen..
- Boos..
- Bouw hoofdbureau van politie start 3 februari..
- Drie verdachten lopen kort na reeks gepleegde strafbare fei…..
- Groot deel SRD 4 miljard naar niet overdraagbare ziekten..