Tekst en beeld Ivan Cairo
PARAMARIBO – Imro Miedema, een Nederlander en een van de zes betrokkenen bij de gewelddadige poging tot ontvoering van militair Rodney Cairo in april 2020, is maandag door de kantonrechter veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist, maar rechter Lydia Ravenberg oordeelde anders, hoewel ze de ernst van de feiten onderstreepte.
De zaak draait om een nachtelijke operatie op 15 april 2020, waarbij Cairo onder valse voorwendselen in zijn woning werd benaderd en vervolgens werd vastgebonden en mishandeld. Volgens het onderzoek was de opdracht afkomstig van toenmalig directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira. De rechter kwalificeerde de actie als “een zeer illegale operatie”, aangezien Veira als hoofd van een inlichtingendienst geen enkele opsporings- of arrestatiebevoegdheid bezat.
Leugenachtige verklaring
Tijdens de rechtszaak ontkende Veira onder ede dat ze opdracht had gegeven tot het binnendringen van Cairo’s woning. De rechter noemde haar verklaring “leugenachtig”. Miedema had bij zijn arrestatie juist verklaard dat hij in opdracht van Veira handelde en zelfs had gevraagd of de agenten haar konden bellen om dat te bevestigen. Ook oud-politiekorpschef Roberto Prade bevestigde voor de rechtbank dat hij tijdens het incident door Veira twee keer werd gebeld met het verzoek de politie ter plaatse terug te trekken zodat haar manschappen hun werk konden afmaken. Op bevel van Prade trokken arrestatieteams zich daadwerkelijk terug.
Lokactie met Braziliaanse vrouwen
Uit het onderzoek bleek dat Cairo in de val werd gelokt met behulp van drie Braziliaanse vrouwen, die midden in de nacht bij hem aanklopten onder het voorwendsel dat ze tijdens de lockdown nergens anders terechtkonden. Kort nadat hij hen had binnengelaten, werd hem een drankje aangeboden, waarna hij zich onwel voelde. Vervolgens werd hij overmeesterd door vier gewapende, gemaskerde mannen. Ze bonden hem vast met ducttape, sloegen hem en probeerden hem naar een gereedstaand voertuig te slepen. Op dat moment arriveerde de politie, gealarmeerd door buurtbewoners. De daders brachten Cairo daarop terug naar binnen.
Na een belletje van Veira naar Prade trokken de agenten zich terug. De ontvoerders verdwenen vervolgens, maar namen Cairo’s mobiele telefoons mee. Ook de drie vrouwen vertrokken spoorloos.
Motief en vonnis
Volgens de rechter was het motief voor de operatie dat Cairo had aangekondigd tijdens een livestream belastende informatie over Veira openbaar te maken. De samenwerking tussen Miedema en zijn mededaders was volgens het vonnis bewust en nauwgezet: de lokactie, het binnendringen, de mishandeling en poging tot ontvoering waren zorgvuldig voorbereid.
De verdediging voerde aan dat Miedema handelde op basis van een ambtelijk bevel. De rechter veegde dat van tafel: “Er was geen rechtmatig bevel. DNV mag geen mensen arresteren of woningen binnendringen.” Bovendien kon Miedema geen legitimatie tonen en bleek hij helemaal geen formeel lid te zijn van DNV.
De rechtbank oordeelde dat er sprake was van medeplegen van vrijheidsberoving, gewelddadige diefstal en huisvredebreuk. De impact op Cairo was volgens de rechter aanzienlijk: hij liep lichamelijk letsel op, verloor zijn gevoel van veiligheid en moest tijdelijk onderduiken in het binnenland. Miedema toonde volgens de rechter geen berouw en is na het incident op de vlucht geslagen.
De rechtbank legde hem daarom een gevangenisstraf van vier jaar op, met onmiddellijke gevangenneming. Na de zitting gaf persrechter Alida Johanns tijdens een persconferentie een toelichting van het vonnis.
- Lim A Po: ‘Ik ben niet bang voor veel, maar wel voor bran…..
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert..
- Somohardjo wil namen nieuwe PL ministers nog niet prijsgeve…..
- President Santokhi: “Suriname zit sinds gisteren zonder vic…..
- Suriname eerste Amazoneland dat door WHO als malariavrij is…..
- Verkiezing president en vicepresident op zondag 6 juli om 1…..
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoog…..
- Santokhi: ‘op dit moment hebben wij geen vicepresident’..
- Brunswijk: ‘Ik blijf vicepresident totdat er een andere is …..
- Protestbrief VHP-fractie aan voorzitter Nationale Assemblee..
- Ketikoti-viering in Amsterdam..
- BEKENDMAKING..
- Kandidaatstelling voor verkiezing president en vicepresiden…..
- VHP dient protest in tegen onregelmatigheden bij verkiezing…..
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coaliti…..
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje..
- Levenloos lichaam aangetroffen langs de weg..
- Lijk aangespoeld langs de kust van de Suriname rivier; nabe…..
- VHP schrijft protestbrief aan Adhin inzake schending van he…..
- VHP dient protestbrief in over voorzittersverkiezing DNA..
- Mr. Ine Ivy Siew-Lan Tsai-Meu-Chong..