Imro Midema is maandag bij verstek veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de gewelddadige ontvoering van Rodney Cairo in april 2020. Midema was niet aanwezig bij de zitting en zijn onmiddellijke aanhouding is bevolen. De zaak heeft veel aandacht gekregen vanwege de betrokkenheid van prominente figuren, waaronder de destijds directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), Danielle Veira.
De ontvoering
Op een avond tijdens de avondklok in de coronaperiode, werd Rodney Cairo thuis aan de Zirkoonstraat geconfronteerd met een groep gewapende en zwartgeklede mannen. Hij liet aanvankelijk drie Braziliaanse vrouwen binnen die om hulp vroegen, maar voelde zich kort daarna plotseling onwel. Vervolgens drongen vier mannen zijn woning binnen, overmeesterden hem, bonden zijn handen, voeten en hals stevig vast met ducttape en bedekten zijn hoofd met een doek. Tijdens deze gewelddadige inval werd Cairo ook mishandeld. Daarna werd hij door de mannen uit zijn huis gedragen.
Diezelfde avond kreeg de politie een tip over een mogelijke beroving op het adres en kwam het Arrestatieteam ter plaatse. Agenten zagen hoe een aantal mannen iemand uit het huis droegen, maar toen zij werden opgemerkt, trokken de verdachten zich terug in de woning.
Ondanks het zichtbare optreden van de politie, werd hun inzet belemmerd door een direct bevel van toenmalig korpschef Roberto Prade om het terrein te verlaten. Prade gaf aan, dat dit verzoek rechtstreeks van Danielle Veira kwam, wat later in het proces bevestigd werd.
Onderzoek en juridische kwestie
Uit onderzoek bleek dat Midema zich valselijk voordeed als medewerker van het DNV. Hij kon zich niet legitimeren en staat ook niet geregistreerd als personeelslid van de veiligheidsdienst. De rechter oordeelde dat de inval onrechtmatig was, omdat het DNV geen opsporingsbevoegdheid heeft. De kerntaak van deze dienst beperkt zich tot het verzamelen van informatie over nationale veiligheid en het doorgeven daarvan aan justitiële instanties. Alleen de politie, met toestemming van een hulpofficier van justitie, mag woningen binnentreden en arrestaties verrichten.
Tijdens het proces gaf Midema bij zijn aanhouding aan, namens het DNV te handelen en eiste, dat de politie contact opnam met Veira, doch die ontkende iedere opdracht voor deze actie te hebben gegeven. De rechter bestempelde de verklaring van Veira als “leugenachtig” en stelde vast, dat de actie illegaal was.
Motief achter de inval
Het vermoeden bestaat dat het motief achter de inval was dat Rodney Cairo over gevoelige informatie beschikte die hij via een livestream openbaar wilde maken. Dit zou de aanleiding zijn geweest voor de poging tot vrijheidsberoving en mishandeling.
Breder onderzoek naar DNV en wapenbadges
Naast de strafzaak rond de ontvoering, staat Veira ook onder intensief onderzoek vanwege haar rol bij het onrechtmatig verstrekken van zogenaamde wapenbadges vanuit het DNV. Deze badges gaven burgers zonder toestemming van de procureur-generaal de mogelijkheid om wapens te legaliseren en te dragen. Uit het gerechtelijk vooronderzoek is gebleken dat een aantal van deze wapens niet is geregistreerd bij het DNV, wat wijst op mogelijke illegale praktijken. Door deze badges werden illegale wapens in feite ‘gelegaliseerd’, zonder de juiste procedures te doorlopen.
Lopende strafzaken en aanklachten
Op 27 april 2023 stond Midema opnieuw terecht, maar hij verscheen niet, waardoor verstek werd verleend en zijn aanhouding werd gelast. Tijdens deze zitting gaf de officier van justitie aan geen behoefte te hebben aan getuigenverklaringen. De zaak is sindsdien meerdere keren uitgesteld vanwege nieuwe bewijslast en ontwikkelingen.
Midema en Veira worden verdacht van meerdere strafbare feiten, waaronder medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, oplichting, diefstal, huisvredebreuk en overtreding van de vuurwapenwet. Het gerechtelijk vooronderzoek dat op 11 december 2020 werd gestart, werd op 29 maart 2023 afgesloten. Enkele medeverdachten in deze zaak zijn inmiddels veroordeeld.
De rechter-commissaris en het Openbaar Ministerie blijven de rol van het DNV en de mogelijke illegale activiteiten van zijn voormalige directeur, nauwgezet onderzoeken.
The post Vier jaar cel voor Midema vanwege betrokkenheid ontvoering Cairo ..
- Ryaen La Rose: “Afro-Surinamers moeten wakker worden over w…..
- Het is tijd voor echte democratische hervorming in Suriname..
- Start Learning for Life Community Project bij Surinaamse Br…..
- Expositie Nola Hatterman: ‘Zwart is ook mooi’..
- Historische verkiezing op komst: Suriname krijgt zondag eer…..
- Vrijspraak in Kippie-zaak: rechter ziet geen verduistering..
- Anti-corruptiewet Suriname: juridische blik op artikel 54e …..
- Eerste Freedomswim te Republiek succesvol..
- Kandidaatstelling president en vp gesloten; inauguratie op …..
- Regering versterkt zorg, onderwijs en veiligheid met nieuwe…..
- Suriname lanceert digitale PSA-kaart: veiliger en wereldwij…..
- Minister Ramadhin draagt bij aan publicatie in Islamic Deve…..
- Ruzie tussen SMS en HES over betaling bunkerdeal met Staats…..
- Strafrechter spreekt ondernemers Van den Bergh en Badal vri…..
- Suriname bij OIC Youth Capital 2025 in Marokko..
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG..
- Regering keurt lopende zaken goed ter versterking van zorg,…..
- Internist Stephen Vrede: “30 jaar strijd tegen malaria nu b…..
- AWJ wil arbeidsbemiddeling vernieuwen en versterken..
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binne…..
- Diana Pokie: ‘Beleid Grondbeleid en Bosbeheer moet anders…..