Brieven naar internationale organisaties
PARAMARIBO — “Een ongewenste en onnodige vertraging.” Zo beschrijft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) het besluit van kantonrechter Duncan Nanhoe om de rechtszaak van Pikin Saron pas op 17 januari 2025 verder te behandelen. Vrijdag toen hij dat meedeelde, uitte onder anderen verdachte Martin M. zijn misnoegen luidkeels. Ook aanwezige nabestaanden en anderen waren het niet eens met de rechter.
Vids zegt nu brieven te zullen richten aan internationale organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) “over de sterke aanwijzingen dat de zes verdachte inheemse mannen in de Pikin Saron-zaak geen eerlijke en onpartijdige behandeling krijgen”. De situatie die volgens de Vids door het besluit van Nanhoe is ontstaan, zal worden doorgegeven aan de internationale organisaties.
Het traditionele gezag geeft aan “zeer verontwaardigd en teleurgesteld” te zijn in het besluit van de rechter. “Vier mannen zitten al langer dan anderhalf jaar vast, terwijl de vijfde met dit uitstel langer dan een jaar van zijn vrijheid is beroofd”, wordt opgetekend.
In het persbericht dat zaterdag naar de media werd verstuurd, benadrukt het traditionele gezag van de inheemsen het niet eens te zijn met de gang van zaken en zijn “ernstige twijfels te hebben over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het rechtssysteem in Suriname”.
Nanhoe zei vrijdag eerst het resultaat van twee medische rapporten van de verdachten Guilliano Z. en Rodney M. te willen afwachten. Ondanks de advocaten de rechter erop wezen dat de medische rapporten geen invloed hebben op de tenlastegelegde feiten bleef die bij zijn standpunt. De magistraat verwierp ook het verzoek van de raadsmannen om de hechtenis van de mannen op te heffen.
Guilliano Z., Rodney M., Joshua H., Jonathan A., Mitchel B. en Martin M. staan terecht voor de onlusten op 2 mei 2023 te Pikin Saron. Het kwam uiteindelijk tot een clash tussen politie en de inheemsen, waarbij Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel het leven lieten door politiekogels. Officier van justitie Romeo Rampersad eiste een gevangenisstraf van vijftien jaar tegen de verdachten.
De zes mannen ontkennen alle betrokkenheid bij de onlusten, waarbij onder anderen medewerkers van Grassalco en chauffeurs van houttrucks werden gegijzeld en bedrijfseigendommen werden vernield. Hen wordt onder meer opruiing, brandstichting, diefstal, overtreding van de Vuurwapenwet en wederrechtelijke vrijheidsberoving ten laste gelegd.
Guilliano Z., Rodney M., Joshua H., Jonathan A., Mitchel B. en Martin M. hebben vrijdag in hun laatste woord massaal geklaagd over de lange duur van de zaak en de bejegening die ze vanuit het Openbaar Ministerie (OM) krijgen. Allen zeiden onschuldig te zijn en spoedig naar huis te willen.
- OMO-operaties Centrale Bank blijven ook na beëindiging IMF-…..
- Minister Mac Andrew staat open voor functie Biza-minister..
- VES-voorzitter geeft vorige regering schuld van gang naar I…..
- Regering vraagt DNA extra SRD 800 miljoen op begroting 2024..
- Inheems Kollectief eist vrijlating zes inheemse mannen..
- Huize Prinses Margriet bestaat dit jaar 55 jaar..
- Uitbetaling vakantiejobbers AWJ in volle gang..
- Wijziging grondconversiebesluit ‘bullebak’ naar parleme…..
- Koele ochtend, heldere nacht..
- Ook Inheemsen en Afro-Surinamers komen in verzoeningsproces…..
- Redlac milieufondsen streven naar 30 procent natuurbehoud 2…..
- Voedseltekort voor bewoners Kawemhakan en Kumakapan door dr…..
- Elon Musk heeft gesprek met Iraanse VN-ambassadeur..
- Eugene Johan Alexander Olf (72) Amsterdam 13-11-2024..
- Etirre Stanley (84) Paramaribo 10-11-2024..
- Europese aannemers voor GranMorgu-project in Blok 58..
- Economische ontwikkeling vereist beroepsonderwijs dat is a…..
- Lichte buien in kustgebied en binnenland..
- VS helpt met apparaten voor ballistisch onderzoek..
- Salarisverhoging belangrijkste reden aanvullende begroting..
- Surinaamse samenleving moet belang van ‘Corantijnbrug’ bena…..