Brieven naar internationale organisaties
PARAMARIBO — “Een ongewenste en onnodige vertraging.” Zo beschrijft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) het besluit van kantonrechter Duncan Nanhoe om de rechtszaak van Pikin Saron pas op 17 januari 2025 verder te behandelen. Vrijdag toen hij dat meedeelde, uitte onder anderen verdachte Martin M. zijn misnoegen luidkeels. Ook aanwezige nabestaanden en anderen waren het niet eens met de rechter.
Vids zegt nu brieven te zullen richten aan internationale organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) “over de sterke aanwijzingen dat de zes verdachte inheemse mannen in de Pikin Saron-zaak geen eerlijke en onpartijdige behandeling krijgen”. De situatie die volgens de Vids door het besluit van Nanhoe is ontstaan, zal worden doorgegeven aan de internationale organisaties.
Het traditionele gezag geeft aan “zeer verontwaardigd en teleurgesteld” te zijn in het besluit van de rechter. “Vier mannen zitten al langer dan anderhalf jaar vast, terwijl de vijfde met dit uitstel langer dan een jaar van zijn vrijheid is beroofd”, wordt opgetekend.
In het persbericht dat zaterdag naar de media werd verstuurd, benadrukt het traditionele gezag van de inheemsen het niet eens te zijn met de gang van zaken en zijn “ernstige twijfels te hebben over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het rechtssysteem in Suriname”.
Nanhoe zei vrijdag eerst het resultaat van twee medische rapporten van de verdachten Guilliano Z. en Rodney M. te willen afwachten. Ondanks de advocaten de rechter erop wezen dat de medische rapporten geen invloed hebben op de tenlastegelegde feiten bleef die bij zijn standpunt. De magistraat verwierp ook het verzoek van de raadsmannen om de hechtenis van de mannen op te heffen.
Guilliano Z., Rodney M., Joshua H., Jonathan A., Mitchel B. en Martin M. staan terecht voor de onlusten op 2 mei 2023 te Pikin Saron. Het kwam uiteindelijk tot een clash tussen politie en de inheemsen, waarbij Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel het leven lieten door politiekogels. Officier van justitie Romeo Rampersad eiste een gevangenisstraf van vijftien jaar tegen de verdachten.
De zes mannen ontkennen alle betrokkenheid bij de onlusten, waarbij onder anderen medewerkers van Grassalco en chauffeurs van houttrucks werden gegijzeld en bedrijfseigendommen werden vernield. Hen wordt onder meer opruiing, brandstichting, diefstal, overtreding van de Vuurwapenwet en wederrechtelijke vrijheidsberoving ten laste gelegd.
Guilliano Z., Rodney M., Joshua H., Jonathan A., Mitchel B. en Martin M. hebben vrijdag in hun laatste woord massaal geklaagd over de lange duur van de zaak en de bejegening die ze vanuit het Openbaar Ministerie (OM) krijgen. Allen zeiden onschuldig te zijn en spoedig naar huis te willen.
- Emerald Events presenteert Bollywood Bang!..
- VS verkiezingen: Pad naar 270..
- Trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’ levert 18 cursisten a…..
- Maria Helene de Freijtas..
- Suriname treedt officieel toe tot IDA..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting november 2004, …..
- Betaling vuilophaal werd belemmerd door juridische complica…..
- Finabank obligatie van US$ 20 miljoen vandaag ingegaan..
- Prudent financieel beleid..
- Het niveau van het parlement dient gewaarborgd te worden..
- Santokhi terug na buitenlandse missie..
- Mannen op zijn erf overvallen terwijl hij naar dia’s …..
- Strenge controle ECD in supermarkten te Welgedacht A en Bom…..
- Nancy Zeefuik zingt fosten singi..
- Defensie wacht op budget voor renovatie militaire gebouwen..
- Politie beboet buschauffeurs voor verboden afslag..
- Eclac: Suriname bij koplopers in toename exportgroei 2024..
- Geen rooster van aftreden partijvoorzitter..
- Gezin van 10 dakloos door woningbrand..
- NK 2024: ‘Kunst is vrijheid én creatie!’..
- Nieuwe energietarieven voor 3 maanden geldig..