Brieven naar internationale organisaties
PARAMARIBO — “Een ongewenste en onnodige vertraging.” Zo beschrijft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) het besluit van kantonrechter Duncan Nanhoe om de rechtszaak van Pikin Saron pas op 17 januari 2025 verder te behandelen. Vrijdag toen hij dat meedeelde, uitte onder anderen verdachte Martin M. zijn misnoegen luidkeels. Ook aanwezige nabestaanden en anderen waren het niet eens met de rechter.
Vids zegt nu brieven te zullen richten aan internationale organisaties, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) “over de sterke aanwijzingen dat de zes verdachte inheemse mannen in de Pikin Saron-zaak geen eerlijke en onpartijdige behandeling krijgen”. De situatie die volgens de Vids door het besluit van Nanhoe is ontstaan, zal worden doorgegeven aan de internationale organisaties.
Het traditionele gezag geeft aan “zeer verontwaardigd en teleurgesteld” te zijn in het besluit van de rechter. “Vier mannen zitten al langer dan anderhalf jaar vast, terwijl de vijfde met dit uitstel langer dan een jaar van zijn vrijheid is beroofd”, wordt opgetekend.
In het persbericht dat zaterdag naar de media werd verstuurd, benadrukt het traditionele gezag van de inheemsen het niet eens te zijn met de gang van zaken en zijn “ernstige twijfels te hebben over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het rechtssysteem in Suriname”.
Nanhoe zei vrijdag eerst het resultaat van twee medische rapporten van de verdachten Guilliano Z. en Rodney M. te willen afwachten. Ondanks de advocaten de rechter erop wezen dat de medische rapporten geen invloed hebben op de tenlastegelegde feiten bleef die bij zijn standpunt. De magistraat verwierp ook het verzoek van de raadsmannen om de hechtenis van de mannen op te heffen.
Guilliano Z., Rodney M., Joshua H., Jonathan A., Mitchel B. en Martin M. staan terecht voor de onlusten op 2 mei 2023 te Pikin Saron. Het kwam uiteindelijk tot een clash tussen politie en de inheemsen, waarbij Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel het leven lieten door politiekogels. Officier van justitie Romeo Rampersad eiste een gevangenisstraf van vijftien jaar tegen de verdachten.
De zes mannen ontkennen alle betrokkenheid bij de onlusten, waarbij onder anderen medewerkers van Grassalco en chauffeurs van houttrucks werden gegijzeld en bedrijfseigendommen werden vernield. Hen wordt onder meer opruiing, brandstichting, diefstal, overtreding van de Vuurwapenwet en wederrechtelijke vrijheidsberoving ten laste gelegd.
Guilliano Z., Rodney M., Joshua H., Jonathan A., Mitchel B. en Martin M. hebben vrijdag in hun laatste woord massaal geklaagd over de lange duur van de zaak en de bejegening die ze vanuit het Openbaar Ministerie (OM) krijgen. Allen zeiden onschuldig te zijn en spoedig naar huis te willen.
- ABP ROS legt alles plat indien binnen twee weken zaken nie…..
- President communiceert via Facebook: Vertrokken..
- Reshuffeling bij afdeling export van SBB om corruptie tegen…..
- 56 deelnemers in Sark Savannerally 2024: ‘We kijken ernaar …..
- President Santokhi naar Azerbeidzjan vertrokken..
- KPS gaat optreden tegen extra en hunting lampen en micaplat…..
- Minister Raghoebarsing en governor Roemer moeten mogelijk d…..
- VES pleit voor goed doordacht privatiseringsprogramma staat…..
- Steven Mac Andrew nog steeds waarnemend minister van Binnen…..
- VSB en ASFA gaan intensief met elkaar samenwerken..
- Plein: parlement wordt geschoffeerd met presidentiële beslu…..
- HEZBOLLAH stuurt de hel op hen af...
- Suriname in de schijnwerpers: tragikomedie van deze week (4…..
- Serviano ‘Versi’ Misiedjan verfrissende nieuwe stem in hiph…..
- Oud OKB-voorzitter van Dijk-Silos: Steven Mac Andrew een ge…..
- ECD sluit ook winkels in Marowijne en Commewijne..
- Badmintonbond in startblokken voor Suriname International..
- Trinidad kan expertise lenen aan Guyana en Suriname voor ga…..
- SMC de tool om online de strategie van bedrijven te verfijn…..
- Cuba herstelt langzaam de stroom na orkaan..
- Ontvoeringsverhaal Para gefabriceerd door 12-jarig meisje..