VIDS in vergadering met de leiding van het parlement. Foto: DNA.
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) heeft deze woensdag een gesprek gehad met de leiding van De Nationale Assemblée (DNA) over de conceptovereenkomst tussen de regering en de multinational Chinalco voor het ontginnen van bauxiet te West-Suriname. Er is om opheldering gevraagd over de overeenkomst en daarnaast is benadrukt dat het principe van Free, Prior and Informed Consent in alle gevallen gehanteerd dient te worden.
Loreen Jubithana, beleidsvertegenwoordiger van de VIDS, gaf aan dat de organisatie enkel via de media informatie over de overeenkomst heeft vernomen en daarom opheldering wenste. “Er is veel ruis en wij zijn van niets op de hoogte”, zei Sergio Srisria, kapitein van Washabo. Max Ooft benadrukte dat er geen sprake is geweest van Free, Prior, and Informed Consent (FPIC) zoals vereist door internationale standaarden. “FPIC hoort vooraf te gebeuren, niet achteraf. Dat is een principieel standpunt. We zijn niet tegen ontwikkeling, maar we staan op onze rechten”, aldus Ooft. Ook groene econoom John Goedschalk heeft eerder hierop gewezen.
DNA-voorzitter Bee legde uit dat het parlement op 29 november 2024 de conceptovereenkomst van de regering heeft ontvangen. Op 12 december 2024 heeft het parlement een brief gestuurd aan de regering met het verzoek om de conceptmachtigingswet toe te sturen, zodat de overeenkomst in behandeling kan worden genomen. Tot op heden is dat niet ontvangen.
Indien de regering FPIC niet heeft toegepast, kan het parlement hierop inspelen tijdens de voorbereiding van de Commissie van Rapporteurs. Daarnaast kan het parlement de regering verzoeken om alsnog overleg te plegen met de betrokken gemeenschappen. Vicevoorzitter Sharman benadrukte het belang van maatschappelijke betrokkenheid: “Voordat je overgaat tot een juridische overeenkomst, moet er maatschappelijke draagvlak zijn. Eigenlijk hebben wij nog geen overeenkomst ontvangen in DNA. We kunnen er niet over praten, laat staan het stilzwijgend goedkeuren. Ik kan u echter geruststellen dat wij rekening zullen houden met alle maatschappelijke belangen, gezien de ingrijpende aard van deze langdurige overeenkomst.” President Santokhi sprak eerder van een overeenkomst in nationaal belang.
𝐒𝐭𝐚𝐭𝐮𝐬 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭𝐰𝐞𝐭 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧Tijdens de ontmoeting heeft de VIDS ook gevraagd naar de status van de conceptwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken. Het parlement wacht nog op een nota van wijziging van de regering. Volgens Bee heeft DNA reeds tweemaal brieven gestuurd aan de regering om deze nota op te vragen, maar tot op heden zonder resultaat.
- Sanering ambtenarenapparaat..
- Minister Raghoebarsing: “Structureel betere schuldpositie e…..
- SRD 180 miljoen extra in het Productie Krediet Fonds..
- Stagiaire presenteert resultaten aan de korpsleiding..
- Boete voor illegaal vuildumpen geen papieren tijger..
- President: Verdere verbetering positie ambtenaren..
- Tachana Dalger in Maleisië voor cruciale Asian Cup..
- België roept op tot mondkapjesgebruik..
- ECD stuit op prijsopdrijving, sluit twee supermarkten..
- Geen reden tot ongerustheid over Humaan Metapneumovirus (hM…..
- Riverside Pasta’s & café en voormalig hotel Dorien afge…..
- Bouta..
- Sans Titre ‘Untitled’ eerste kunstexpositie in 2025..
- VES opent 2025 met evaluatie en visie op duurzame economisc…..
- Advocaten voeren gesprek met pg over schending recht op pri…..
- Nog hoofdbrekens bij organisatie verkiezingen..
- Onderzoek naar geschiedenis Brits-Indische contractarbeider…..
- Directeur Volksgezondheid: “Geen middelen voor buitenlandse…..
- Del Castilho: ‘Verhoging waarborgsom moet redelijk zijn…..
- OM had de plicht om obductierapport Bouterse openbaar te ma…..
- Bewolkt in de ochtend met kans op middagbuien..