VIDS in vergadering met de leiding van het parlement. Foto: DNA.
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) heeft deze woensdag een gesprek gehad met de leiding van De Nationale Assemblée (DNA) over de conceptovereenkomst tussen de regering en de multinational Chinalco voor het ontginnen van bauxiet te West-Suriname. Er is om opheldering gevraagd over de overeenkomst en daarnaast is benadrukt dat het principe van Free, Prior and Informed Consent in alle gevallen gehanteerd dient te worden.
Loreen Jubithana, beleidsvertegenwoordiger van de VIDS, gaf aan dat de organisatie enkel via de media informatie over de overeenkomst heeft vernomen en daarom opheldering wenste. “Er is veel ruis en wij zijn van niets op de hoogte”, zei Sergio Srisria, kapitein van Washabo. Max Ooft benadrukte dat er geen sprake is geweest van Free, Prior, and Informed Consent (FPIC) zoals vereist door internationale standaarden. “FPIC hoort vooraf te gebeuren, niet achteraf. Dat is een principieel standpunt. We zijn niet tegen ontwikkeling, maar we staan op onze rechten”, aldus Ooft. Ook groene econoom John Goedschalk heeft eerder hierop gewezen.
DNA-voorzitter Bee legde uit dat het parlement op 29 november 2024 de conceptovereenkomst van de regering heeft ontvangen. Op 12 december 2024 heeft het parlement een brief gestuurd aan de regering met het verzoek om de conceptmachtigingswet toe te sturen, zodat de overeenkomst in behandeling kan worden genomen. Tot op heden is dat niet ontvangen.
Indien de regering FPIC niet heeft toegepast, kan het parlement hierop inspelen tijdens de voorbereiding van de Commissie van Rapporteurs. Daarnaast kan het parlement de regering verzoeken om alsnog overleg te plegen met de betrokken gemeenschappen. Vicevoorzitter Sharman benadrukte het belang van maatschappelijke betrokkenheid: “Voordat je overgaat tot een juridische overeenkomst, moet er maatschappelijke draagvlak zijn. Eigenlijk hebben wij nog geen overeenkomst ontvangen in DNA. We kunnen er niet over praten, laat staan het stilzwijgend goedkeuren. Ik kan u echter geruststellen dat wij rekening zullen houden met alle maatschappelijke belangen, gezien de ingrijpende aard van deze langdurige overeenkomst.” President Santokhi sprak eerder van een overeenkomst in nationaal belang.
𝐒𝐭𝐚𝐭𝐮𝐬 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐩𝐭𝐰𝐞𝐭 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞𝐯𝐞 𝐑𝐞𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧Tijdens de ontmoeting heeft de VIDS ook gevraagd naar de status van de conceptwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken. Het parlement wacht nog op een nota van wijziging van de regering. Volgens Bee heeft DNA reeds tweemaal brieven gestuurd aan de regering om deze nota op te vragen, maar tot op heden zonder resultaat.
- Anieta Hermien Uiterloo-de Vries..
- Grot Harvey Ricardo..
- Gisela Willemine Bernadette Klaiber..
- ECD neemt knoflook in beslag wegens prijsopdrijving..
- Ramadhin wil correct overzicht achterlaten voor opvolger..
- Spong: OM is vrij de gegevens van obductie Bouterse beken…..
- ECD sluit weer winkels wegens prijsopdrijving..
- Lange arm..
- Spong: “Nabestaanden van Bouterse hebben weinig reden tot k…..
- Families en toeristen brengen virussen uit Nederland..
- MinOWC bekroont vijf ‘medewerkers van het jaar’..
- Dertien Cubaanse soldaten vermist na explosies in munitiede…..
- ECD sluit supermarkten voor prijsopdrijving..
- Afgenomen vertrouwen..
- Nederland draagt 5 miljoen euro bij aan Surinaams Productie…..
- Kabinet van de President biedt Huize Ashiana verdere onders…..
- Eerste persoon besmet met vogelgriep in Louisiana overleden..
- De Surinaamse Effectenbeurs (2)..
- Vrienden van Suriname laden eerste container met hulpgoeder…..
- President Santokhi opent nieuwe waterinstallatie in Pelelu …..
- Moni Karta blijft groot probleem..