De aanhoudende problemen binnen het openbaar vervoer in Suriname tonen pijnlijk aan, hoe de overheid en de sector gevangen zitten in een patroon van beloften, teleurstellingen en hernieuwde protesten. De recente uiting van misnoegen door de leden van de Organisatie Bus- en Boothouders Suriname (OBBS) richting vicepresident Ronnie Brunswijk, is slechts een nieuwe episode in een al jarenlang zich voortslepend vraagstuk. Het patroon van dit vraagstuk is bekend: bus- en boothouders leveren diensten aan de staat, maar betalingen blijven uit. De schulden stapelen zich op, terwijl de overheid steeds weer belooft dat de situatie wordt opgelost. Ondertussen kampen deze dienstverleners met stijgende kosten voor onderhoud, brandstof en personeel. Het gevolg is? Een sector die niet functioneert zoals zou moeten en een overheid die blijft zoeken naar ad-hoc-oplossingen, zonder structurele hervormingen door te voeren.
Volgens de OBBS is de situatie thans nijpender dan ooit.
Het wachten op betalingen duurt maanden, en bushouders zien zich genoodzaakt, andere financiële constructies aan te gaan om te overleven. Sommigen stoppen ermee, anderen blijven rijden in de hoop dat de overheid haar beloftes alsnog nakomt. Maar hoe vaak is deze belofte al niet gebroken? Het probleem reikt verder dan alleen achterstallige betalingen. Het openbaar vervoersysteem in Suriname kent geen duidelijk beleid en mist een langetermijnvisie. De sector is afhankelijk van losse afspraken en onderhandelingen, zonder dat er structurele hervormingen plaatsvinden. Hierdoor blijft de afhankelijkheid van overheidsbetalingen bestaan en is er een vicieuze cirkel: de overheid betaalt te laat, vervoerders protesteren, er worden beloften gedaan, en vervolgens herhaalt de cyclus zich.
Bovendien ontbreekt het aan transparantie. OBBS stelt dat ze telkens worden uitgenodigd voor gesprekken, maar dat concrete afspraken zelden worden nagekomen. Er is weinig vertrouwen in het proces en dat komt de samenwerking niet ten goede. De vraag die nu rijst, is hoe lang deze situatie nog zal voortduren voordat er fundamentele hervormingen worden doorgevoerd. Suriname heeft een efficiënter en betrouwbaarder openbaar vervoersysteem nodig, waarbij zowel de staat als de dienstverleners zekerheid hebben over hun rol en verantwoordelijkheden.
Dit vereist niet alleen tijdige betalingen, maar ook een herziening van de contracten, een digitalisering van het betalingssysteem en een betere regulering van tarieven en subsidies. Zolang deze hervormingen uitblijven, zal de sector blijven haperen en zal de roep om nieuwe betalingen steeds weer leiden tot nieuwe protesten. De vicieuze cirkel kan pas worden doorbroken als de overheid bereid is het systeem structureel te veranderen.
Tot die tijd zal elke staking, elke petitie en elke uiting van misnoegen slechts een herhaling zijn van wat al talloze keren is gebeurd.
The post VICIEUZE CIRKEL ..
- In 2025 worden vijf exploratieputten geboord in Surinaams z…..
- Caricom..
- Jeane Helene Leliënhof..
- OW-minister Nurmohamed: ‘Het was een wens van de NDP dat cr…..
- NDP klaagt Guyana aan bij Caricom: “Onrechtmatige handeling…..
- Brandstofprobleem KPS opgelost..
- Santokhi spreekt VN-topman en EU-chef over mondiale..
- Kasmiatoen – Tonia – Brandon-Nitiredjo..
- Bamboe potentieel: nieuwe kracht achter duurzame bouw..
- Presidentiële werkgroep ‘Platform Grondzaken’ ontvangt weke…..
- Grenada’s Mitchell: Bied excuses aan en betaal herste…..
- Registratie politieke organisaties: APP stukken kwijt door …..
- Politie eindelijk ingetrokken in nieuw gebouw Moengo..
- Tralalaa-economics van Chan en Bouta. Bent u de afgelopen 5…..
- Kapotte waterleidingbuis zorgt voor lage waterdruk Leiding …..
- Jagesar: Suriname verwacht in 2026 tweede FID..
- Financiën politieke partijen..
- President Santokhi presenteert Surinames vorderingen op Car…..
- MOU versterkt ontwikkeling EAG-luchthaven..
- Regering keurt ontwerpwet Wijziging Anti-corruptiewet 2017 …..
- Prognose 25 mei 2025..