VHP en NDP feliciteren Suriname met ‘historische’ FID

INGEZONDEN
De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) feliciteert het Surinaamse volk met het definitieve besluit tot investering (Final Investment Decision/FID) door TotalEnergies voor de ontwikkeling van het Granmorgu-offshore olieproject. De ondertekening is een historische gebeurtenis in onze geschiedenis.

Deze belangrijke gebeurtenis is tot stand gekomen na vele jaren van inspanningen vanuit zowel de regering als de oliemaatschappijen TotalEnergies en onze eigen Staatsolie Maatschappij. Suriname staat met dit besluit aan de vooravond van hele grote ontwikkelingen die een positieve impact zullen hebben op het leven van elke Surinamer.

“De FID zal onze toekomst bepalen, het potentieel voor economische groei is enorm”

Wij bedanken regering-Santokhi, de oliemaatschappijen TotalEnergies, Staatsolie en Apache Corporation voor de enorme inspanningen die hebben geleid tot dit prachtige resultaat en we wensen hen veel succes toe in het vervolg traject dat voor ons ligt richting 2028 waarbij wij zullen overgaan tot de productie van onze eerste offshore olie.
De FID zal onze toekomst bepalen, het potentieel voor economische groei is enorm. De VHP ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en zal blijven bijdragen aan het welzijn en welvaart van de Surinaamse samenleving. Met een investering van tien miljard Amerikaanse dollar, de grootste ooit die Suriname heeft gehad, krijgt het land een duwtje in de rug.
In zijn jaarrede verzekerde president Chandrikaperad Santokhi dat Suriname zijn carbon negatieve-status niet zal verliezen, ook niet met de gas- en olie-ontwikkeling. Daar zijn de voorwaarden en maatregelen al in place. Hij beloofde ook dat niemand bij deze historische ontwikkeling zal worden achtergelaten. Suriname gefeliciteerd!
NDP
Met de ondertekening van een FID tussen Staatsolie en TotalEnergies wordt een historische stap gezet in de ontwikkeling van Surinames oliesector. Deze samenwerking markeert een cruciale mijlpaal in de exploratie en productie van olie in Suriname, met name in de lucratieve offshore-olievelden. De deal belooft niet alleen aanzienlijke buitenlandse investeringen naar het land te brengen, maar ook een nieuwe impuls te geven aan de Surinaamse economie.
De ondertekening van deze overeenkomst wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van economische vooruitgang, stabiliteit en groei voor de totale Surinaamse samenleving. Het land, dat momenteel heeft te maken met economische neergang en uitdagingen, krijgt met deze deal een unieke kans om zijn natuurlijke rijkdommen op een duurzame en eerlijke manier te benutten. De verwachte inkomsten uit de oliewinning bieden perspectieven voor substantiële investeringen in nationale infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en andere essentiële diensten.
De oliesector kan in de komende jaren miljarden dollars aan inkomsten genereren. Dit zou niet alleen de schuldpositie van het land kunnen verbeteren, maar ook bijdragen aan de versterking van de lokale valuta en de koopkracht van de bevolking.
Deze ontwikkeling gaat terug naar het begin waarbij op 13 december 1980 Staatsolie het levenslicht mocht zien. De bouw en ingebruikname van de raffinaderij op 13 december 2015, in 2016 werd Staatsolie gered van faillissement. De grote olievondts op 7 januari 2020 in de Surinaamse wateren en plotseling behoorde Staatsolie tot de ‘grote jongens’ van de olie-industrie en op 1 oktober 2024 de ondertekening van de FID. Dit alles is het resultaat van visionair leiderschap getoond na 25 februari 1980.
De Nationale Democratische Partij (NDP), onder leiding van Jennifer Geerlings-Simons, heeft haar standpunt duidelijk gemaakt met betrekking tot deze samenwerking. De partij juicht de overeenkomst toe als een lang verwachte stap in de juiste richting voor de economische ontwikkeling van Suriname. Echter, de NDP benadrukt dat de opbrengsten uit de olieproductie ten goede moeten komen aan de gehele Surinaamse samenleving en niet slechts in de handen van een kapitalistische elite terecht mogen komen. Wij moeten ervoor waken dat de rijkdommen van Suriname niet worden geconcentreerd bij een kleine groep. De natuurlijke hulpbronnen van dit land behoren toe aan het Surinaamse volk en de opbrengsten moeten worden ingezet voor de welvaart en vooruitgang van onze hele bevolking.

“Wij spreken de hoop uit dat we blijven voortbouwen op de visie van 1980 om een Suriname te bouwen waar het goed toeven is”

De partij pleit voor transparantie en eerlijke verdeling van de opbrengsten, waarbij het belang van de gewone burger voorop staat. Dit betekent dat een groot deel van de olie-inkomsten moet worden geïnvesteerd in sectoren die direct bijdragen aan de verbetering van de levensstandaard van de bevolking, zoals gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid en duurzame energie.
De samenwerking met TotalEnergies brengt ook geavanceerde technologie en expertise naar Suriname, waardoor het land zich kan positioneren als een belangrijke speler op de internationale energiemarkt. De verwachting is dat de oliesector niet alleen directe werkgelegenheid creëert, maar ook zorgt voor een stimulans in andere sectoren, zoals transport, logistiek en dienstverlening.
De overheid heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de inkomsten op een verantwoorde manier worden beheerd en geïnvesteerd, zodat toekomstige generaties ook profiteren van deze natuurlijke …