VES-voorzitter Steven Debipersad is van mening dat Suriname genoodzaakt was naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te stappen vanwege het beleid van de vorige regering. Er waren slechts vijf jaar nodig om het land in een crisis te storten. Met name de NDP-regering heeft het land geen goed gedaan.
Debipersad stelt dat zijn organisatie herhaaldelijk heeft gewaarschuwd tegen verkeerde maatregelen, maar dat hun smeekbeden geen gehoor vonden. Dit heeft geleid tot een afname van de koopkracht en een toename van armoede. In het programma Sranan Tori op ATV zegt de econoom dat overheden de samenleving vaak in drijfzand duwen. De huidige realiteit is dat de spaartegoeden van burgers zijn afgenomen.
Suriname stond in 2015 al op de stoep bij het IMF, maar dat plan werd al snel in de ijskast gezet. Ook aan de regering-Santokhi heeft de VES adviezen gegeven, omdat er economische onrust is geconstateerd. Debipersad zegt weinig vertrouwen te hebben in de huidige NDP-leiding met Jenny Simons aan het roer.Zij was als parlementsvoorzitter verantwoordelijk voor het veelvuldig schenden van de Leningenwet.
De VES-topman voegt daaraan toe dat door deze handelswijze het land zich genoodzaakt zag om bij het IMF aan te kloppen. Volgens de econoom is anno 2024 nog steeds onduidelijk hoe de schulden van het land zullen worden afgelost. Debipersad wijst erop dat ook nu zaken niet goed gaan. De wisselkoers blijft stijgen, wat direct verband houdt met het feit dat de staatsfinanciën niet in balans zijn.
De VES-topman stelt dat er telkens een groot spanningsveld is tussen de wetenschappelijke benadering en de politieke opvattingen over vraagstukken. Wetenschappers denken in termen van langetermijnplanning, terwijl politici zich vaak weinig aantrekken van adviezen om de situatie in het land te verbeteren. Als Suriname de crisis niet kan omzetten in succes, dreigt de grote kans – doelend op de olie- en gaswinning – een mislukking te worden.
Debipersad roept op tot een duidelijk economisch beleid om iedereen in staat te stellen te profiteren van de toekomstige mogelijkheden. Volgens hem geldt de oproep om een helder ontwikkelingsplan en visie te hebben voor alle politieke partijen. De VES-voorzitter zegt afwijzend te staan tegenover partijen die zich richten op populisme en geldverkwisting. Dit duidt volgens hem op een gebrek aan een duidelijke visie.
- Raghoebarsing en Ramdin willen ‘grondstoffenvloek’ vermijde…..
- Minister Sewdien gaat arbeiders Sail persoonlijk toespreken…..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen m…..
- Zon en wolken wisselen elkaar af..
- Oproep VN-secretaris-generaal: ‘Laten we ervoor zorgen dat …..
- Dodental door hevige overstromingen in Spanje stijgt naar 2…..
- Clint Gemerts (52) Amsterdam 28-10-2024..
- De verschillende levens van Harris en Trump..
- ‘Marron-stemmers’ moeten gemotiveerd worden naar de stembus…..
- Meteodienst: Kans op windstoten voornamelijk langs de kust..
- Incorrect information on full disbursement of aid to rice f…..
- Nieuw BIS-systeem voor vlottere uitkering naar samenleving..
- De euro was de meest verhandelde valuta ten opzichte van de…..
- Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg..
- Alle 30 passagiers zinkende boot Apoera zijn veilig..
- Sozavo zal aanvragen ‘sneller en efficiënter’ afhandelen do…..
- Ministerie GBB negeert vonnis over grondkwestie Berlijn..
- Blueboot zinkt op zandbank: Passagiers tijdig gered..
- DSB halveert aankooplimiet US$/€ van 10.000 naar 5.000..
- Nieuw BIS-systeem verbetert uitkeringsproces en betrouwbaar…..
- Gezin van tien dakloos door brand..