VES-voorzitter Steven Debipersad is van mening dat Suriname genoodzaakt was naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te stappen vanwege het beleid van de vorige regering. Er waren slechts vijf jaar nodig om het land in een crisis te storten. Met name de NDP-regering heeft het land geen goed gedaan.
Debipersad stelt dat zijn organisatie herhaaldelijk heeft gewaarschuwd tegen verkeerde maatregelen, maar dat hun smeekbeden geen gehoor vonden. Dit heeft geleid tot een afname van de koopkracht en een toename van armoede. In het programma Sranan Tori op ATV zegt de econoom dat overheden de samenleving vaak in drijfzand duwen. De huidige realiteit is dat de spaartegoeden van burgers zijn afgenomen.
Suriname stond in 2015 al op de stoep bij het IMF, maar dat plan werd al snel in de ijskast gezet. Ook aan de regering-Santokhi heeft de VES adviezen gegeven, omdat er economische onrust is geconstateerd. Debipersad zegt weinig vertrouwen te hebben in de huidige NDP-leiding met Jenny Simons aan het roer.Zij was als parlementsvoorzitter verantwoordelijk voor het veelvuldig schenden van de Leningenwet.
De VES-topman voegt daaraan toe dat door deze handelswijze het land zich genoodzaakt zag om bij het IMF aan te kloppen. Volgens de econoom is anno 2024 nog steeds onduidelijk hoe de schulden van het land zullen worden afgelost. Debipersad wijst erop dat ook nu zaken niet goed gaan. De wisselkoers blijft stijgen, wat direct verband houdt met het feit dat de staatsfinanciën niet in balans zijn.
De VES-topman stelt dat er telkens een groot spanningsveld is tussen de wetenschappelijke benadering en de politieke opvattingen over vraagstukken. Wetenschappers denken in termen van langetermijnplanning, terwijl politici zich vaak weinig aantrekken van adviezen om de situatie in het land te verbeteren. Als Suriname de crisis niet kan omzetten in succes, dreigt de grote kans – doelend op de olie- en gaswinning – een mislukking te worden.
Debipersad roept op tot een duidelijk economisch beleid om iedereen in staat te stellen te profiteren van de toekomstige mogelijkheden. Volgens hem geldt de oproep om een helder ontwikkelingsplan en visie te hebben voor alle politieke partijen. De VES-voorzitter zegt afwijzend te staan tegenover partijen die zich richten op populisme en geldverkwisting. Dit duidt volgens hem op een gebrek aan een duidelijke visie.
- Melkcentrale gaat markoesa verwerken..
- Israël: Netanyahu erkent aanval op pieper in Libanon..
- Aanrijding tussen twee bromfietsers eindigt met dodelijk af…..
- Man vermiste Charleen:‘Ik kan niet elke dag zeggen dat mama…..
- Asabina sees struggle over SRD 800 million at Biza..
- Renovatie en nieuwbouw Centrale Markt Nickerie blijven uit..
- A20 maakt zich sterk voor een technisch kabinet..
- Droogte binnenland nekt lokale gemeenschappen ..
- Nederlandse militairen in Suriname voor onafhankelijkheidsv…..
- Kans op onweersbuien..
- Government procurement now more transparent and fair..
- Leerlingen SATS trekken aan de bel..
- Haïti vervangt premier nu veiligheidscrisis toeneemt..
- Politiebericht over dodelijke aanrijding tussen bromfietser…..
- Eerste geval van vogelgriep bij een mens in Canada..
- Theresia Helouise (Wiesje) Symor (80) Lelystad 8-11-2024..
- PL hopes Santokhi can resist pressure from ABOP..
- Diverse Caribische eilanden getroffen door aardbevingen..
- Vrouw verwond door ex-vriend..
- Azerbeidzjan wil investeren in agribusiness in Suriname..
- AWJ en IDB organiseren workshop for Skills Development Thro…..