VES-voorzitter Steven Debipersad is van mening dat Suriname genoodzaakt was naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te stappen vanwege het beleid van de vorige regering. Er waren slechts vijf jaar nodig om het land in een crisis te storten. Met name de NDP-regering heeft het land geen goed gedaan.
Debipersad stelt dat zijn organisatie herhaaldelijk heeft gewaarschuwd tegen verkeerde maatregelen, maar dat hun smeekbeden geen gehoor vonden. Dit heeft geleid tot een afname van de koopkracht en een toename van armoede. In het programma Sranan Tori op ATV zegt de econoom dat overheden de samenleving vaak in drijfzand duwen. De huidige realiteit is dat de spaartegoeden van burgers zijn afgenomen.
Suriname stond in 2015 al op de stoep bij het IMF, maar dat plan werd al snel in de ijskast gezet. Ook aan de regering-Santokhi heeft de VES adviezen gegeven, omdat er economische onrust is geconstateerd. Debipersad zegt weinig vertrouwen te hebben in de huidige NDP-leiding met Jenny Simons aan het roer.Zij was als parlementsvoorzitter verantwoordelijk voor het veelvuldig schenden van de Leningenwet.
De VES-topman voegt daaraan toe dat door deze handelswijze het land zich genoodzaakt zag om bij het IMF aan te kloppen. Volgens de econoom is anno 2024 nog steeds onduidelijk hoe de schulden van het land zullen worden afgelost. Debipersad wijst erop dat ook nu zaken niet goed gaan. De wisselkoers blijft stijgen, wat direct verband houdt met het feit dat de staatsfinanciën niet in balans zijn.
De VES-topman stelt dat er telkens een groot spanningsveld is tussen de wetenschappelijke benadering en de politieke opvattingen over vraagstukken. Wetenschappers denken in termen van langetermijnplanning, terwijl politici zich vaak weinig aantrekken van adviezen om de situatie in het land te verbeteren. Als Suriname de crisis niet kan omzetten in succes, dreigt de grote kans – doelend op de olie- en gaswinning – een mislukking te worden.
Debipersad roept op tot een duidelijk economisch beleid om iedereen in staat te stellen te profiteren van de toekomstige mogelijkheden. Volgens hem geldt de oproep om een helder ontwikkelingsplan en visie te hebben voor alle politieke partijen. De VES-voorzitter zegt afwijzend te staan tegenover partijen die zich richten op populisme en geldverkwisting. Dit duidt volgens hem op een gebrek aan een duidelijke visie.
- Defensie sluit cursussen BAVP en vakonderofficieren af met …..
- Afi: De stem die blijft klinken..
- Suriname mede-grondlegger nieuwe G-Zero alliantie carbon ne…..
- Politieagenten Pikin Saron-zaak worden vervolgd..
- OMO-operaties Centrale Bank blijven ook na beëindiging IMF-…..
- Minister Mac Andrew staat open voor functie Biza-minister..
- VES-voorzitter geeft vorige regering schuld van gang naar I…..
- Regering vraagt DNA extra SRD 800 miljoen op begroting 2024..
- Inheems Kollectief eist vrijlating zes inheemse mannen..
- Huize Prinses Margriet bestaat dit jaar 55 jaar..
- Uitbetaling vakantiejobbers AWJ in volle gang..
- Wijziging grondconversiebesluit ‘bullebak’ naar parleme…..
- Koele ochtend, heldere nacht..
- Ook Inheemsen en Afro-Surinamers komen in verzoeningsproces…..
- Redlac milieufondsen streven naar 30 procent natuurbehoud 2…..
- Voedseltekort voor bewoners Kawemhakan en Kumakapan door dr…..
- Elon Musk heeft gesprek met Iraanse VN-ambassadeur..
- Eugene Johan Alexander Olf (72) Amsterdam 13-11-2024..
- Etirre Stanley (84) Paramaribo 10-11-2024..
- Europese aannemers voor GranMorgu-project in Blok 58..
- Economische ontwikkeling vereist beroepsonderwijs dat is a…..