door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), noemt een gedegen voorbereiding op de besteding van de inkomsten uit de offshore-oliesector van essentieel belang. Zonder deze voorbereiding dreigt de olie voor de Surinaamse kust een vloek te worden in plaats van een zegen.
Velen rekenen de regering die na 25 mei dit jaar zal aantreden rijk, met de verwachting dat deze heel lang in het zadel zal blijven door de oliedollars die vanaf 2028 zullen binnenstromen, meent hij. Echter, als de Surinaamse economie – werkgevers en werknemers – zich hier niet op voorbereidt, kan de olie volgens hem juist negatieve gevolgen hebben.
“Zonder een gedegen voorbereiding dreigt de olie voor de Surinaamse kust een vloek te worden in plaats van een zegen”VES-voorzitter Steven Debipersad
Nu actie ondernemen
Debipersad ziet de aankondiging van het definitieve investeringsbesluit van TotalEnergies en Staatsolie om de olievoorraden in Blok 58 in productie te brengen als een belangrijke ontwikkeling voor de Surinaamse economie in het afgelopen jaar. Hij benadrukt dat, hoewel de politiek nu al suggereert dat het land hiermee uit de problemen zal zijn, het succes volledig afhangt van zorgvuldige planning en een heldere langetermijnontwikkelingvisie en -strategie. Volgens de econoom is het nu het moment om hieraan te werken.
Een positieve ontwikkeling is volgens hem de daling van de inflatiecijfers. Na vier opeenvolgende jaren van hoge inflatie verwacht de Centrale Bank van Suriname dit jaar een inflatiecijfer ruim onder de 20 procent. Debipersad merkt op dat de hoge inflatie de afgelopen jaren een aanzienlijke impact heeft gehad op de koopkracht van de samenleving.
Koersstijging
Daarentegen baart de stijging van de wisselkoers de VES-voorzitter zorgen. Het laatste kwartaal van 2024 toonde een stijgende trend, waarbij de koers van de Amerikaanse dollar in korte tijd steeg van circa SRD 28 naar ruim SRD 36. Debipersad constateert dat er, in tegenstelling tot in het verleden, weinig media-aandacht is voor dit probleem.
Hij merkt op dat een door de overheid georganiseerde bijeenkomst over dit onderwerp weinig concrete oplossingen bood en weinig belangstelling trok. De VES-voorman waarschuwt dat prudent financieel beheer door de regering, zowel vóór de verkiezingen door de huidige regering als door het kabinet dat na de verkiezingen aantreedt, noodzakelijk blijft.-.
- OKB herbevestigt neutraliteit en onpartijdigheid..
- Staatsolie: Solide basis voor versnelde groei..
- Buurtbewoner aangehouden na betrapping bij inbraak..
- NH-minister blikt tevreden terug op 2024..
- NDP: OM schendt medisch beroepsgeheim..
- Weduwe Bouterse zegt telefonisch onderhoud met president af..
- Jörgen Raymann lanceert nieuwe Owru Yari-show in Suriname..
- Tsang: ‘Gebrek aan voorbereiding en transparantie bij behan…..
- Noodtoestand in Trinidad en Tobago door piek bendegeweld..
- Wijziging redactieleiding ‘de Ware Tijd’..
- Schietincident bij worstkraam..
- Bijdrage ANRS tot bij het opsporen van verkeersovertreders..
- Boldewijn ziet niets verkeerd in standpunt regering om Bout…..
- Medewerkers KPS gehuldigd voor bijzondere prestaties..
- NDP uit scherpe kritiek op OM na publicatie obductierapport…..
- Landvreugd tekent condoleanceregister namens regering..
- President over overlijden Bouterse: “Laten we de case op ee…..
- Behandeling Comptabiliteitswet en Spaar- en Stabilisatiefon…..
- ‘Maandinflatie stabiliseert in oktober 2024, druk wisselkoe…..
- Rose-Ann Franklin: Bouterse zou wél een staatsbegrafenis mo…..
- Santokhi: ‘In 2025 doorgaan met geven van zekerheid aan gez…..