door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), noemt een gedegen voorbereiding op de besteding van de inkomsten uit de offshore-oliesector van essentieel belang. Zonder deze voorbereiding dreigt de olie voor de Surinaamse kust een vloek te worden in plaats van een zegen.
Velen rekenen de regering die na 25 mei dit jaar zal aantreden rijk, met de verwachting dat deze heel lang in het zadel zal blijven door de oliedollars die vanaf 2028 zullen binnenstromen, meent hij. Echter, als de Surinaamse economie – werkgevers en werknemers – zich hier niet op voorbereidt, kan de olie volgens hem juist negatieve gevolgen hebben.
“Zonder een gedegen voorbereiding dreigt de olie voor de Surinaamse kust een vloek te worden in plaats van een zegen”VES-voorzitter Steven Debipersad
Nu actie ondernemen
Debipersad ziet de aankondiging van het definitieve investeringsbesluit van TotalEnergies en Staatsolie om de olievoorraden in Blok 58 in productie te brengen als een belangrijke ontwikkeling voor de Surinaamse economie in het afgelopen jaar. Hij benadrukt dat, hoewel de politiek nu al suggereert dat het land hiermee uit de problemen zal zijn, het succes volledig afhangt van zorgvuldige planning en een heldere langetermijnontwikkelingvisie en -strategie. Volgens de econoom is het nu het moment om hieraan te werken.
Een positieve ontwikkeling is volgens hem de daling van de inflatiecijfers. Na vier opeenvolgende jaren van hoge inflatie verwacht de Centrale Bank van Suriname dit jaar een inflatiecijfer ruim onder de 20 procent. Debipersad merkt op dat de hoge inflatie de afgelopen jaren een aanzienlijke impact heeft gehad op de koopkracht van de samenleving.
Koersstijging
Daarentegen baart de stijging van de wisselkoers de VES-voorzitter zorgen. Het laatste kwartaal van 2024 toonde een stijgende trend, waarbij de koers van de Amerikaanse dollar in korte tijd steeg van circa SRD 28 naar ruim SRD 36. Debipersad constateert dat er, in tegenstelling tot in het verleden, weinig media-aandacht is voor dit probleem.
Hij merkt op dat een door de overheid georganiseerde bijeenkomst over dit onderwerp weinig concrete oplossingen bood en weinig belangstelling trok. De VES-voorman waarschuwt dat prudent financieel beheer door de regering, zowel vóór de verkiezingen door de huidige regering als door het kabinet dat na de verkiezingen aantreedt, noodzakelijk blijft.-.
- Raghoebarsing: In 2024 bijna SRD 4 miljard naar gezondheids…..
- ‘Suriname doet het beter dan IMF voorspellingen’..
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (8…..
- President: ‘It’s time to give back’..
- Ambtenarenbestand omlaag, loonsom overheid verdubbeld..
- Directeur Operaties KPS benadrukt cruciale rol buurtmanager…..
- Parlement eens met nieuwe waarborgsom van ruim SRD 500 duiz…..
- ‘Wees trouw aan jezelf, alleen dan kan je anderen helpen…..
- Pg vraagt advocaten van de familie Bouterse om voorlopige m…..
- Kuldipsingh: ‘Winkels blijven gesloten tot kassasysteem in …..
- VES: Concept-mineralenovereenkomst met Chinalco baart zorge…..
- SVB bemoedigd door steun vanuit DNA..
- TotalEnergies begint mei olieboringen in Blok 64..
- Vuil niet opgehaald vanwege verzuim medewerkers..
- Reddingacties in Tibet vergroot na aardbeving..
- Aviankoi officieel nog steeds parlementariër; ‘de wet verbi…..
- DNA-leden vragen aandacht regering voor noodkreet SVB..
- Toename van griepgevallen ook merkbaar op poli’s Nickerie..
- Eerste gesprek advocaten familie Bouterse en pg geweest ove…..
- BESCHOUWING — C’est la vie voor Bordo!..
- Volksgezondheid kondigt stringente maatregelen aan voor beh…..