De invloed van politiek op de economie en vice versa is onvermijdelijk. Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is het essentieel dat economen beleidsmaatregelen niet los zien van politieke besluitvorming. De organisatie benadrukt in de februari-editie van VES Inzicht, dat economische politiek en politieke economie zo nauw met elkaar verweven zijn, dat een analyse van economische ontwikkeling zonder politieke context, niet volledig is.
Met de verkiezingen van 25 mei 2025 in zicht, wordt steeds duidelijker, dat de economie een doorslaggevende factor is in de stemkeuze van de Surinaamse kiezer. Volgens de VES bepaalt de persoonlijke financiële situatie of men een partij het vertrouwen geeft. Factoren zoals de betaalbaarheid van huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en basisvoorzieningen zoals drinkwater en energie, wegen zwaar. De vereniging constateert echter, dat het politieke debat vaak weinig inhoudelijk is en eerder gekenmerkt wordt door moddergooien dan door oplossingsgerichte discussie.
Politieke beloften versus economische realiteit
De VES stelt kritische vragen bij de uitspraken van politieke partijen. Zo claimt de NDP zich te willen inzetten tegen corruptie, maar volgens de VES heeft de partij in haar regeringsperiode van 2010 tot 2020, weinig gedaan om corruptie daadwerkelijk te bestrijden. Ook binnen de coalitiepartijen rijst de vraag, wat zij met een grotere meerderheid willen bereiken. President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben kiezers opgeroepen hen respectievelijk meer dan 28 zetels en 100.000 stemmen te bezorgen. De VES vraagt zich af, wat er met de huidige meerderheid in De Nationale Assemblee is gerealiseerd en welke concrete plannen er zijn voor een volgende regeerperiode.
Een andere partij, die zich halverwege de regeerperiode terugtrok uit de coalitie, spreekt over een “Nyun Pasi” (nieuwe weg).
De VES vraagt zich af of deze partij afstand neemt van haar eerdere beleid en samenwerkingen, of dat het slechts een strategische zet is richting de verkiezingen.
Met minder dan drie maanden te gaan tot de verkiezingen, is de vraag hoe politieke partijen de kiezers gaan overtuigen: met inhoudelijke beleidsplannen of met loze beloften? De VES roept op tot een gefundeerd debat, over hoe Suriname economisch uit de huidige situatie kan worden geleid.
The post VES: ‘Verwevenheid politiek en economie bepaalt kiezersgedrag’ ..
- PVP vraagt extra tijd voor het indienen van kandidatenlijst..
- Mathoera: ‘Erkenning en waardering essentieel voor militair…..
- Cubanen betreuren het einde van de Amerikaanse droom..
- Leven en gedachtegoed Dobru centraal tijdens eerste ‘Dobru …..
- President Santokhi: “IMF-programma volledig succesvol uitge…..
- Suriname heeft tot 2050 7 miljard USD nodig om klimaatveran…..
- IMF-programma met succes afgesloten/ President Santokhi opg…..
- President: Eerste fase bouw zeedijk in 12 maanden af..
- ATV brengt eerbetoon aan Harold Biervliet..
- Minister Ori: “Informatie over de SRD 800 studententoelage …..
- PALU presenteert actieplan voor verkiezingen..
- Drie personen overleden bij eenzijdig verkeersongeval..
- 6-jarige overleden door verdrinking in openbaar zwembad..
- Vandaag overwegend bewolkt..
- Trump dreigt met extra importheffingen voor afnemers van Ve…..
- AWJ werkt symposium voor jeugdontwikkeling succesvol af in …..
- Florence Ginette Edmé Linger (81) Goes 21-3-2025..
- Amerikaanse rechter: Nazi’s werden beter behandeld da…..
- DNA-kandidaten A20 officieel; geen noemenswaardige verschui…..
- Emotioneel Afscheid van Vader van Vermoorde Journalist Moha…..
- VHP brengt aanpassingen aan kandidatenlijst..