VES neemt voortouw in discussie unificatie wisselkoers

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt dat de unificatie van de wisselkoers noodzakelijk is. Nu worden diverse koersen gehanteerd die zorgen voor een onevenwichtige situatie. VES-ondervoorzitter Swami Girdhari zegt in gesprek met Starnieuws dat het nodig is om een brede discussie te voeren omdat de samenleving zo breedvoerig moet worden ingelicht over de gevolgen die de unificatie van de koers mee zal brengen en waarom het noodzakelijk is om één koers te hebben. 

De straatkoers is intussen boven de SRD 18 voor de US-dollar, terwijl de officiële richtkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) SRD 7.52 is. De CBvS heeft de banken en de cambio’s toestemming gegeven om een hogere koers te hanteren bij het verhandelen van vreemde valuta. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven heeft besloten SRD 14 voor de US-dollar als conversiekoers te gebruiken. Weer anderen hanteren een koers tussen de SRD 14 en SRD 18. Prijzen worden steeds naar boven bijgesteld. 

Bij de unificatie zal er ook een nieuwe douanekoers worden gehanteerd op basis waarvan de invoerrechten moeten worden geheven. Girdhari merkt op dat de prijzen van importproducten omhoog zullen gaan. “De overheid zal dus meer ontvangsten genereren, maar voor de samenleving zal het zorgen voor prijsstijging. Daarom is het noodzakelijk dat er een integraal plan moet zijn met de diverse maatregelen waarbij er een sociaal ondersteuningsprogramma moet zijn om de kwetsbaren minder pijn te laten voelen. En dit ontbreekt nog”, stelt het VES-bestuurslid. 

Maandagavond houdt de VES via STVS een debat over de unificatie van de koers. De CBvS had toegezegd ook te zullen participeren in het panel, maar gisteren heeft directielid William Orie wegens dringende omstandigheden afgezegd. “Dit is heel jammer. Van minister Armand Achaibersing van Financiën hebben we geen bevestiging ontvangen op de uitnodiging. Dit is juist het moment voor de monetaire autoriteiten om de samenleving zo breedvoerig te informeren wat de koersaanpassing zal betekenen voor de samenleving,” zegt Girdhari. In het panel hebben onder andere zitting Bryan Renten, voorzitter van de VSB, vakbondsleider Robby Berenstein (C-47) en VES-voorzitter Winston Ramautarsing. 
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com