De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft onlangs stevige kritiek geuit op de recente uitspraken NDP-voorzitster Jenny Simons. Tijdens een partijbijeenkomst stelde Simons, dat haar partij tussen 2010 en 2020, een goed economisch beleid heeft gevoerd. Simons stelde dat veel kritiek volkomen onterecht is. Simons weersprak dat kasreserves van banken, ondergebracht bij de Centrale Bank, ten tijde van de regering Bouterse, verdwenen zijn. De VES spreekt van een “verwarrende en leugenachtige voorstelling van zaken”. Volgens de vereniging is er onweerlegbaar bewijs dat meer dan 100 miljoen US-dollar aan vreemde valuta-kasreserves van commerciële banken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is verdwenen. Deze reserves zijn deviezen van burgers en behoren niet tot de vrij beschikbare middelen van de CBvS.
Schuldbekentenis bevestigt verdwijning
De VES wijst erop dat de CBvS zelf erkend heeft dat deze middelen verdwenen zijn. “Het beste bewijs is de schuldbekentenis van de Centrale Bank en de overeenkomsten die zijn gesloten met alle betrokken banken voor terugbetaling van deze gelden”, stelt de VES.
Tot op heden worden deze verplichtingen nog afgelost. Om herhaling te voorkomen, is afgesproken dat de vreemde valuta-kasreserves van banken ‘geringfenced’ worden, wat inhoudt dat de CBvS deze middelen wel beheert, maar er niet vrij over kan beschikken.
Verwarring over monetaire reserves
De VES benadrukt, dat de verwarring vaak ontstaat doordat niet duidelijk wordt gecommuniceerd over de samenstelling van de monetaire reserves. Die bestaan uit onder andere de goudvoorraad, trekkingsrechten bij het IMF, vrij beschikbare deviezen én de vreemde valuta-kasreserves van banken. De kasreserves vormen vaak de helft van de bruto monetaire reserve. De CBvS mag alleen beschikken over de netto monetaire reserve, dus exclusief de kasreserves van banken. Bij de machtswisseling in 2020 bleek dat de bruto monetaire reserve weliswaar positief was, maar dat deze volledig bestond uit de kasreserves van de banken. De netto reserve was negatief, wat volgens de VES duidelijk aantoont, dat de CBvS eerder heeft ingeteerd op deze middelen.
NDP-schuldenbeleid veroorzaakte langdurige schade
Ook over de uitspraken van de NDP-voorzitster over de staatsschuld, is de VES duidelijk. De stelling dat het schuldenbeleid van de NDP verantwoord was, noemt de vereniging “gevaarlijk populistisch en feitelijk onjuist”. Volgens de VES heeft het grootschalig lenen onder de NDP-regering geleid tot een schuldenlast van circa 150 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ver boven de wettelijk toegestane limiet van 60 procent. Bovendien werden deze leningen veelal gebruikt voor consumptieve bestedingen, in plaats van productieve investeringen. “De samenleving heeft een hoge prijs betaald voor dit beleid”, stelt de VES. “Rente- en aflossingsverplichtingen drukken momenteel voor ongeveer 30 procent op de overheidsbegroting. Dit leidt tot verdringing van andere essentiële uitgaven en belemmert economisch herstel.”
Herstel via internationale steun
De huidige regering heeft onder begeleiding van het IMF-programma, een deel van de staatsschuld kunnen herstructureren. Dankzij zachte leningen van onder andere het IMF, de IDB en de Wereldbank, is de staatsschuld teruggebracht tot circa 96 procent van het bbp per eind 2024. De schulden zijn niet alleen verlaagd in omvang (van USD 4 miljard naar USD 3,3 miljard), maar ook beter beheersbaar gemaakt door lage rentes en lange looptijden. Volgens de VES zijn deze leningen grotendeels ingezet voor structurele hervormingen en het draaiend houden van het overheidsapparaat, en dus niet voor kortetermijnconsumptie.
VES roept op tot realisme en verantwoordelijkheid
De VES sluit haar reactie af met een oproep aan NDP tot reflectie: “Het valt te betwijfelen of NDP lering heeft getrokken uit de ernstige fouten uit het verleden. Indien de partij een rol van betekenis wil blijven spelen in de toekomst van Suriname, zal zij afstand moeten nemen van het economisch wanbeleid van het vorige decennium.”
Bron: VES-Inzicht april 2025
The post VES: ‘Het valt te betwijfelen of NDP lering heeft getrokken uit het verleden’ ..
- Showpromotor Goercharan wil Kool & The Gang naar Surina…..
- VLS: Onze kracht ligt in eenheid, niet in afkomst..
- CHS werkt aan verwerking van processen-verbaal, officiële z…..
- Henry Does: ‘NPS-voorzitter Rusland mist loyaliteit aan his…..
- Instituten leren omgaan met moderne technologie om bomen in…..
- Goudzoeker komt om bij noodlottig ongeval tijdens storm in …..
- Breaking: 225 DNA-stembiljetten op stembureau 333 vermist; …..
- Santokhi: ‘Gunstig als monumentale overheidspanden in hande…..
- Directeur e-Gov: ‘Niet kloppen verkiezingsdashboard beteken…..
- 225 stembiljetten verdwenen van stembureau 333 in Lelydorp..
- Processen-verbaal worden gecontroleerd: uitslag nog niet de…..
- Hindifest: kleurrijke mix van culturen, muziek en saamhorig…..
- Rovers binden nachtwaker vast bij mislukte inbraak Melkcent…..
- Tessa Leuwsha plaatst Boni’s levensverhaal in ander perspec…..
- Curtis Hofwijks geeft nieuwe samenwerking voordeel van de t…..
- BEKENDMAKING AFSLUITING Hernhutterstraat i.v.m. Asfalt Hers…..
- DA’91-voorzitter Del Castilho: “Groei in stemmen is hoopgev…..
- Schalkwijk: men moet niet te voorbarig zijn en de officiële…..
- Nieuwe dageraad voor Suriname..
- Cedric veroordeeld voor uitvoer 322 gram cocaïne in zuurgoe…..
- Van 4 naar 40 miljard: Leiderschap als motor voor Surinames…..