Verzoek voorlopige vrijlating verdachten opnieuw afgewezen

17/12/2020 01:28 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Het is de advocaten Raoul Lobo, Irvin Kanhai en Benito Pick woensdag weer niet gelukt om rechter Maureen Dayala te overtuigen om Diëgo W., Glenn L. en Jietinderpersad J. voorlopig in vrijheid te stellen. Het trio staat met tien anderen terecht voor poging tot drugssmokkel.
Dayala wees het verzoek af omdat met inwilliging het onderzoek niet zou zijn gediend. Er is behoefte aan het gedetailleerd verhoren van de verdachten. Dat gebeurt op 20 januari 2021. Eerder had officier van Justitie Shanta Mahadew bezwaar gemaakt tegen inwilliging van het verzoek van de advocaten. Kanhai wilde weten wat volgens het Openbaar Ministerie de ernstige bezwaren zijn die nog overeind staan.
Op 7 maart is, na signaal van een drugshond, bijna zes kilogram cocaïne in de keukenruimte van een lijnvliegtuig onderschept op de Johan Adolf Pengel-luchthaven. Van de dertien verdachten die er allen werken – twee als politieagenten van het Bestrijding Internationale Drugteam – zijn negen voorlopig vrij.
Op de zitting van woensdag zijn er weer camerabeelden bekeken waarna de rechter Virgil S., die nog vast zit, kort heeft verhoord. Hij blijft erbij dat hij op instructie van zijn chef, Jietinderpersad J., heeft meegewerkt aan het plan. Virgil S. zei onder druk te zijn gezet. Zijn chef zou hem hebben voorgehouden dat de twee agenten, Marciano P. en Diëgo W. van het BID-team, op de hoogte waren en hij zich daarom niet druk hoefde te maken.
Virgil S. zei dat hij op die bewuste dag met verlof was, maar door zijn chef was gebeld om in te vallen vanwege onderbezetting. Echter, Jietinderpersad J. ontkent dit ten stelligste. Hij beweerde ook niet degene te zijn geweest die Virgil S. heeft gebeld om zich op het werk aan te melden. Dat zou Melvin S., een andere verdachte, hebben gedaan.
Virgil S. beweerde dat Diëgo W. gezien heeft toen hij de drugs in de trolley plaatste in de keukenruimte. De verdachte zou hem later hebben gebeld met de mededeling dat hij zich niet druk hoefde te maken met de Narcoticabrigade. Echter, Diëgo W. ontkende dit. Hij was wel in de ruimte, maar zou niet hebben gezien wat Virgil S. deed, ofschoon het zijn taak is om erop toe te zien dat er geen verboden spullen in het vliegtuig worden toegelaten.
Toen de officier van justitie hem vroeg of het klopt dat hij Virgil S. daarna heeft gebeld en waarom, reageerde de verdachte bevestigend. Echter, hij zei dat hij Virgil S. vaker belde voor belkaarten. Diëgo W. weet niet waarom hij wordt bezwaard. Zijn advocaat, Pick, stelde aan de hand van de camerabeelden dat behalve zijn cliënt ook een andere collega in de keukenruimte was en die dus ook kon hebben gezien wat Virgil S. deed. Hij vroeg zich af waarom uitgerekend zijn cliënt wordt genoemd.
Het was voor de raadsman ook onvoorstelbaar dat de vervolging slechts afging op de verklaringen van één getuige, Virgil S. Hij stelde dat één getuige geen getuige is, hoe consistent de verdachte ook is in zijn verklaringen. Lobo wierp op dat er diverse scenario’s zijn waarbij zijn cliënt, Jietinderpersad J., onterecht wordt beklad.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname