Vervuiling woon- en leefgebieden grootste zorg inheemsen

De voorzitter van de Stichting Herdenking Nationale Dag der Inheemse volken in Suriname, Sirito-Yana Aloema, heeft de overheid opgeroepen om de inheemse gemeenschap te beschermen tegen de toename van de vervuiling van de woon- en leefgebieden van deze groep. Dat deed hij gisteren bij de herdenking van de Dag der Inheemsen.
De vervuiling van de rivieren door goudwinning en andere economische activiteiten is de grootste bedreiging voor deze groep, die diep in het oerwoud leeft. Op dit moment worden onder andere de gebieden zoals Apetina en Kawemhakan bedreigd. Ook de Corantijn-, Coppename- en de Marowijnerivier worden vervuild.
Aloema stelt dat door de vervuiling van de rivieren, inheemsen geen gebruik kunnen maken van de rivieren die zij moeten gebruiken om te overleven. Ook de kwestie van het grondenrechtenvraagstuk en de wettelijke erkenning van deze groep, is een aandachtspunt voor de inheemsen, zegt Aloema verder.
Hij gaf te kennen dat Suriname het enigste land is in Zuid-Amerika, dat deze groep wettelijk nog niet heeft erkend. Daarom vraagt hij van de overheid om deze groep te gedenken bij het uitstippelen van het beleid. Inheemsen vragen niet veel en nemen genoegen met het weinige dat ze krijgen.

Een andere kwestie die de gemeenschap bezighoudt, gaat over de massamoorden op inheemsen in de landen in de regio. Deze groep wordt onterecht gezien als slachtvee vanwege de grote economische belangen die spelen in Braziliƫ en Frans-Guyana. Deze groep wordt op een niet menswaardige manier uit hun woongebieden gedreven, beweert hij.
Ook de COVID-19-pandemie heeft deze groep getroffen in de regio. Volgens hem hebben 20.000 inheemsen in de afgelopen periode, als gevolg van besmetting met het coronavirus, het leven gelaten.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald