Verstoken van informatie

SOCIALE MEDIA SPELEN in de hele wereld een belangrijke rol. Veel mensen kunnen zich bijna niet herinneren hoe het leven was zonder WhatsApp of zonder Youtube. Allerlei bedrijven hebben ervoor gekozen om via verschillende sociale mediakanalen klanten te voorzien van de nodige informatie. Allerlei marketingtechnieken om te proberen mensen direct te bereiken met hun producten worden ingezet.
Uiteindelijk zijn verschillende nieuwssites dat ook gaan doen. Zij plaatsen geheel in lijn met de huidige swipe-cultuur delen van het nieuws op een sociale mediapagina en zetten de link erbij. Op die manier bereiken zij de lezer die verder wil lezen ook. Maar gewoonte bouwt een afhankelijkheidsrelatie op. Mediabedrijven hebben nu de traffic van fFcebook nodig om die dan naar hun page te krijgen.

Stel nou eens dat er verkiezingen worden gehouden en er is vrijwel geen mediarapportage daarvan? Of dat op weg naar de verkiezingen mediahuizen de massameetings niet mogen posten van Facebook

Echter, het levensgrote Facebook en haar regels kunnen ook misbruikt worden. Wie het niet eens is met wat geschreven is of een ander motief heeft, kan met een accounts besluiten om massaal een bepaalde page te rapporteren. Indien facebook die klacht gegrond vindt krijg je mogelijk eerst een waarschuwing, maar in het ergste geval kan na een groot aantal rapportages de page zelfs verwijderd  worden.
Nu hebben een aantal media in Suriname te maken met deze dreigingen. Suriname Herald, Starnieuws, Sunweb TV en ook ABC online nieuws zitten daarmee. De meest onbenullige berichten worden door facebook verwijderd omdat ze vinden dat het tegen hun standaarden is.
Communicatie met Facebook is wel nodig, maar niet zelden worden zaken volgens een vastgesteld stramien afgehandeld. De ‘robot’ die vaak de leiding heeft ziet een bepaalde standaard situatie gebeuren en handelt daarnaar. Na lang proberen is met een persoon gesproken, die wel aangeeft dat de aanvallen vanuit Suriname komen.
Media maken nieuws en zijn op plekken om de burger van informatie te voorzien. Wanneer die burger het nieuws niet meer tot zich kan nemen, geen mening meer kan vormen omdat het nieuws er niet is, dan is dat een probleem.
Bovendien is het ook zo dat adverteerders die de statistieken van de sociale mediapagina’s van bepaalde media opvragen alvorens te adverteren, door deze situatie afhaken. Als niet vaak genoeg geklikt wordt op de site, wordt de advertentie immers niet gezien.
Inkomstenderving, weg van socale media, geen nieuws meer kunnen brengen via je eigen live facebookpage zijn dus grote gevolgen in klein Suriname dat voor een bedrijf als Facebook een onzichtbare speldenprik lijkt te zijn in de wereld van nu.
Toch kan dat grote gevolgen hebben. Stel nou eens dat er verkiezingen worden gehouden en er is vrijwel geen mediarapportage daarvan? Of dat op weg naar de verkiezingen mediahuizen de massameetings niet mogen posten van Facebook. Dat zou betekenen dat veel mensen geen toegang hebben tot cruciale informatie in deze verkiezingstijd.
Dat maakt het een zaak van iedereen. Vandaar ook dat mediahuizen een persconferentie hielden om deze informatie te delen met de samenleving. Het is een ernstige zaak.