Verloren zoon Misiekaba terug bij NDP

André Misiekaba, voormalig Assembleelid en minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, is na een lange periode van afwezigheid teruggekeerd naar de Nationale Democratische Partij (NDP). Met veel bombarie werd hij door NDP-voorzitter Jennifer Simons gepresenteerd aan de samenleving tijdens een kadermeeting in het hoofdkwartier van de partij.
Het publiek juichte enthousiast toen Misiekaba, begeleid door zijn entourage, binnenkwam. In zijn toespraak riep hij luid: “NDP, I am home!” Na het verlies van 10 zetels voor de NDP bij de verkiezingen van 2020, ervoer Misiekaba naar eigen zeggen een politieke ontnuchtering. Hij onderwierp de situatie aan een serieuze evaluatie en overwoog zelfs volledig uit de politiek te stappen. Nu voelt hij zich echter herboren en sterker dan ooit, klaar om opnieuw zijn bijdrage te leveren.
Misiekaba ontkende geruchten dat hij de partij had verlaten na een conflict met Ramon Abrahams. Hij bedankte Abrahams juist voor de wijze lessen die hij van hem had geleerd. “Een land dat niet voor zijn onderdanen kan zorgen, verdient een dikke onvoldoende,” zei hij met een kritische blik op de huidige politieke situatie. Hij beloofde zich in te zetten om de collectieve armoede in het land aan te pakken en benadrukte dat de NDP een alternatief moet bieden voor mensen die het niet meer aankunnen.
In zijn toespraak nam hij verantwoordelijkheid voor zowel de successen als de fouten uit het verleden en benadrukte dat de toekomst van Suriname fundamenteel anders moet worden vormgegeven, met de inzet van alle betrokkenen.
NDP-voorzitter Jennifer Simons bekritiseerde in haar toespraak de huidige regering en noemde voorbeelden van zaken die “goed fout” gaan, zoals gezinnen die zonder voedsel zitten. Ze benadrukte dat het tijd is om hier een eind aan te maken en verklaarde dat Suriname in ‘duisternis’ verkeert. Volgens haar is er niet eens een tunnel, maar als het land in het donker zit, “wo let a faya baka”, zei ze strijdvaardig. Ze voegde eraan toe dat de NDP het licht zal aandoen om duidelijkheid te scheppen over de richting waarin het land moet gaan.
Simons benadrukte het belang van productie, samenwerking, en naleving van wet- en regelgeving. Ze waarschuwde dat de rechterlijke macht niet onder invloed van de uitvoerende macht mag staan en dat het belang van de samenleving altijd voorop moet staan. Volgens haar moet de manier waarop politiek en bestuur in Suriname worden gevoerd drastisch veranderen. Als dit niet gebeurt, zullen de kansen van de olie- en gassector volgens haar gedoemd zijn te mislukken. “Het is geen gemakkelijke stap, maar het is de enige manier om het land uit de put te halen,” aldus Simons.