Verklaring hoog Covid-19-sterftecijfer september

09/09/2020 17:57 – Van onze redactie

Lycke Woittiez is woensdagmiddag ingegaan op de flink vlucht van Covid-19-sterfgevallen. : YouTube  
PARAMARIBO – Het hoge aantal corona-overlijdens van deze maand is volgens internist-infectioloog Lycke Woittiez “een afspiegeling van het hoge aantal positieven een aantal weken geleden”. In de eerste zeven dagen van september zijn al twintig personen overleden aan Covid-19.
Woittiez sprak woensdagmiddag tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Control Team. “Het is niet een nieuw probleem dat zich nu heeft ontwikkeld, maar is een afspiegeling van de piek in de nieuwe gevallen die we een aantal weken geleden hadden”, onderstreepte de internist-infectioloog.
Ze gaf aan dat de cijfers in Suriname niet veel afwijken van de internationale data: ongeveer 80 procent van de mensen heeft een mild ziektebeeld (een beetje koorts, hoesten, loopneus, grieperig gevoel, maar niet verschrikkelijk), ongeveer 15 procent moet naar het ziekenhuis omdat ze meestal extra zuurstof of infuus nodig heeft en ongeveer 5 procent wordt zo ernstig ziek dat ze naar de intensivecareafdeling moet.
De data tonen volgens Woittiez dat mensen die een hogere leeftijd hebben of onderliggende ziektes die een hoog risico op complicaties hebben (suikerziekte en overgewicht), een grotere kans lopen om ernstig ziek of opgenomen te worden of zelfs komen te overlijden. “Dat zal voor een deel verklaren waarom er mensen overlijden”, aldus de internist-infectioloog.
Overlijdens komen volgens haar door longproblemen (“de longen zijn ziek van Covid-19 en krijgen niet genoeg zuurstof in het bloed; dat kan aangepakt worden door extra zuurtstof of zo nodig aan de beademing leggen”), problemen aan het hart (“het hart kan het bloed niet goed meer rondpompen in het lichaam”), door bloedpropjes (“die geven problemen in de bloedvaten van de longen of van het het hart”) en soms ernstige ontstekingsreacties, waardoor de bloeddruk heel erg daalt of soms extra infecties bijspelen.
Woittiez onderstreepte dat het vooral belangrijk is dat mensen zich moeten laten testen. “We horen steeds meer dat mensen een vrees hebben om op Covid-19 te testen, want als ze positief zijn, kunnen ze worden opgenomen. En dat is voor veel mensen beangstigend. Maar overlijdens komen niet door opname, maar door Covid-19-infecties.”
Ze gaf aan dat bij de 20 procent die ernstig ziek wordt er “behoorlijk wat dingen” kunnen worden gedaan om de kans op overlijden te verminderen. “Maar dan moeten we op tijd weten dat de mensen ziek zijn.” Ze noemde ondersteunend zuurtstof geven zodat de longen minder hard werken en de mensen voldoende lucht binnenkrijgen.
Daarnaast kan het medicijn dexamethasone worden gegeven, dat de ontstekingsreactie in het lichaan remt. Ook worden bloedverdunners verstrekt aan mensen in ziekenhuizen zodat er geen bloedproppen ontstaan. “Maar die drie dingen kunnen we alleen doen als we weten welke mensen Covid-19 hebben. Daarom is het zo belangrijk dat mensen zich laten testen en dat de diagnose gesteld kan worden.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname